Komunisté podpoří Babišův kabinet. Vláda s důvěrou opřená o hlasy KSČM bude první taková od sametové revoluce v roce 1989.

Komunisté podpoří menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO) při hlasování o důvěře sněmovny. Na jednání o tom rozhodlo širší vedení KSČM. Vláda s důvěrou opřená o hlasy komunistů bude první taková od převratu v roce 1989.

„Poslanecký klub KSČM při projednání návrhu o vyslovení důvěry vlády bude aktivně podporovat vznik menšinové vlády hnutí ANO a sociální demokracie. Programové prohlášení obsahuje všech sedm priorit, které jsme stanovili jako podmínky vyjednávání,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Pro podporu vlády hlasovalo 54 členů ústředního výboru, proti bylo 23 z nich a jeden člověk se zdržel.

Filip chce nyní s rozhodnutím seznámit předsedu ANO Andreje Babiše a šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka.

KSČM se před dvěma týdny usnesla, že toleranci vlády ANOa ČSSD zváží, pokud její programové prohlášení bude obsahovat sedm základních programových požadavků komunistů. To bylo podle Filipa splněno.

Komunisté si pro toleranci kabinetu veřejně kladli především programové požadavky.

Kabinet by měl podle nich například prosadit předpis o obecném referendu, zvyšovat minimální mzdu, zdanit církevní restituce a chránit přírodní bohatství ČR mimo jiné tím, že by vodní zdroje přešly do vlastnictví státu, krajů a obcí, či ochranou těžebních ložisek před „zcizením do zahraničních rukou“.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček označil rozhodnutí KSČM za zodpovědné. Zdůraznil, že komunisté ve vládě neusednou a Česká republika už podle něj nutně vládu potřebuje.

Hnutí ANO a ČSSD mají ve sněmovně dohromady 93 hlasů, pro většinu potřebují 101. S 15 poslanci komunistů získají většinu 108 hlasů. O důvěře pro Babišův kabinet by poslanci měli hlasovat 11. července.

Opozice: Je to ostuda

Předseda Pirátů Ivan Bartoš považuje vznikající kabinet s podporou komunistů za Babišovu ostudu, protože nedokázal získat ke spolupráci demokratické strany.

Je přesvědčen o tom, že Babiš vyměnil vládní podporu za místa ve státních firmách a za posílení vlivu komunistů na státní správu. Zdůraznil, že Piráti pro nový kabinet ve sněmovně hlasovat nebudou a neodejdou ani ze sálu.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura označil Babišův kabinet za koalici ANO, ČSSD a KSČM.

„Jde o mocenský pakt, který si tyto strany domluvily, přičemž plnou odpovědnost má Andrej Babiš,“ poznamenal.

Dodal, že byla vytvořena vláda, která má vyhovovat Bruselu a německé kancléřce Angele Merkelové. Očekává, že půjde o velmi nestabilní koalici.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se dalo rozhodnutí čekat.

„KSČM hlasuje s ANO dlouhodobě v rámci hlasovací mašiny,“ podotkl.

Někteří lidé jsou podle něj kvůli funkci ochotni udělat cokoli, a to včetně předáni části vlivu na chod státu komunistům.

(pel)