Společnost Excalibur Army spolu s firmou Tatra Trucks (obě patřící do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP), se zúčastní největší společné ukázky současné i historické vojenské techniky Bahna. Dvacátý devátý ročník se uskuteční v sobotu 23. června v bývalém vojenském výcvikovém prostoru v lokalitě Bahna u Strašic nedaleko Rokycan.

EXCALIBUR ARMY, TATRA TRUCKS a další společnosti holdingu CSG před 14 dny představily na největším evropském veletrhu vojenské techniky zajímavé exponáty. Jedním z nich bylo i obrněné vozidlo Patriot 4×4 Tactical APC na podvozku Tatra, které se představí i na letošních Bahnech.

Vedle něj bude mít světovou premiéru další výrobek firem holdingu CSG, a tím je zcela nová samohybná houfnice DANA M2, která bude k vidění na stojánce v expozici CSG, další novinkou bude i vůz Tatra Phoenix 8×8 ve vojenském provedení. Návštěvníkům se také představí mostní automobil AM-50 EX rovněž na podvozku Tatra a k vidění bude i nedávno odhalený nový vůz Avia Initia 4×4.

Vedle výstavní plochy holdingu CSG bude mít svůj stánek generální partner letošního ročníku Bahen, kterým je společnost General Dynamics European Systems. Ta letos na akci přiveze dvě verze nejnovější generace pásového obrněného vozidla ASCOD 2, které měly světovou premiéru na zmiňovaném veletrhu Eurosatory.

Na Bahnech tedy půjde o jejich vůbec první veřejné vystoupení během dynamických ukázek, návštěvníci je tedy v akci uvidí jako první na světě. Vozidla ASCOD 2 se předvedou v kamuflážních barvách, které používá na svých vozidlech česká armáda, nejde o náhodu, budou se totiž účastnit výběrového řízení AČR na nová pásová bojová vozidla.

Akci Bahna pořádá Velení pozemních sil a Nadace pozemního vojska AČR a má demonstrovat všem zájemcům o současnou vojenskou techniku profesní připravenost příslušníků AČR a spojeneckých armád NATO. Společnosti patřící do holdingu CSG i TATRA TRUCKS jsou tradičními partnery událostí tohoto druhu a podporují akce, které přibližují široké veřejnosti činnost ozbrojených složek, jež chrání bezpečnost státu i jeho obyvatel a umožnují prezentaci nejnovějších výrobků českého obranného průmyslu.

„Bahna jsou dobrou příležitostí, jak veřejnosti předvést výsledky vývoje i výroby speciální techniky, kterou se zabývají společnosti holdingu CSG. Chceme tak ukázat, že slavná tradice českého zbrojního průmyslu pokračuje a že má co nabídnout i pro budoucnost,“ řekl tiskový mluvčí holdingu CSG Andrej Čírtek.