Německo pohrozilo uzavřením hranic. Migranti by tak mohli končit i v České republice....

V Německu se vyhrotil spor mezi kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a ministrem vnitra Horstem Seehoferem (CSU) o vracení části uprchlíků přímo z hranic spolkové republiky. Seehofer pohrozil uzavřením hranic. To by mohlo vést k tomu, že by Německo vracelo migranty přímo na hranicích s Rakouskem nebo Českem.

Již několikátá pře obou politiků ohledně migrace se týká Seehoferových plánů vracet hned na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiném státu EU, ve Švýcarsku nebo v Norsku.

Zatímco německé právo s takovým postupem obecně počítá, podle některých odborníků by odporoval evropským předpisům, a proto se proti němu staví i Merkelová.

Ministr vnitra však dokonce podle německých médií uvedl, že rozhodnutí vracet běžence přímo z hranic učiní sám bez ohledu na kancléřku.

Seehoferovy snahy podporuje jeho Křesťanskosociální unie, zatímco za Merkelovou se postavilo vedení sesterské Křesťanskodemokratické unie.

Dvojice politiků konzervativní unie CDU/CSU, která Německu vládne ve velké koalici se sociální demokracií (SPD), se ve pokusila dobrat kompromisu. To se jim ale nepodařilo, i když oba přišli s upravenými návrhy.

Další návrh nyní představilo vedení CDU. Počítá s tím, že by Německo přímo ze svých hranic posílalo zpět migranty, jejichž žádost o azyl už byla ve spolkové republice dříve zamítnuta.

Zároveň ale křesťanští demokraté vyjádřili podporu kancléřce a jejím snahám vyhnout se jednostranným krokům.

Je podle nich nutné o vracení uprchlíků vyjednávat s ostatními zeměmi EU. Za Merkelovou, která chce čas do summitu EU na konci června, v zásadě stojí také koaliční sociální demokraté.

Naproti tomu politici CSU, které na podzim čekají zemské volby v Bavorsku, a proto chtějí v oblasti migrace působit rozhodně, už ztrácejí trpělivost.

(pel)