Vláda premiérky Theresy Mayové vyhrála další klíčová hlasování o odchodu Velké Británie z EU.

Velká Británie se posunula k uskutečnění brexitu, tedy vystoupení z EU. Vláda premiérky Theresy Mayové přehlasovala dodatky k brexitu. Vyhrála tak další klíčová hlasování o dodatcích k zákonu o odchodu země z Evropské unie, které navrhla horní komora parlamentu nebo opoziční labouristé.

Dolní sněmovna nejprve zamítla labouristický dodatek. V tom byl požadavek, aby vláda s Bruselem vyjednala plný přístup k jednotnému trhu. Při prvním hlasování konzervativní zákonodárci labouristy přehlasovali poměrem 332 ku 240 hlasům.

Následně neschválila ani dodatek Sněmovny lordů. Ten žádal setrvání země v Evropské hospodářském prostoru (EHP), informoval britský list The Guardian. Při druhém hlasování o Evropském hospodářském prostoru byl rozdíl ještě větší – 327 ku 126 hlasům.

Zákon o odchodu z EU má zajistit právní kontinuitu po brexitu. Obě komory parlamentu ho musejí schválit před samotným odchodem země z EU 29. března příštího roku.

Norma ale poslance rozděluje. Někteří chtějí úplné odtržení od unijních struktur, zatímco jiní by uvítali zachování blízkých vztahů s EU po brexitu.

(pel)