Nový katalánský premiér Quim Torra (vpravo) převzal oficiálně vládu a odstartoval další fázi boje za úplnou nezávislost Katalánska.

Nová katalánská vláda premiéra Quima Torra bude usilovat o nezávislou republiku. Vzápětí po převzetí vlády to oznámil katalánský premiér Quim Torra. Vyzval současně nového španělského premiéra Pedra Sáncheze k dialogu, který by umožnil mírové vytvoření nezávislého státu Katalánsko.

V Katalánsku po sedmi měsících skončila přímá správa Madridu uvalená v reakci na snahy předchozí katalánské vlády Carlese Puigdemonta o odtržení od Španělska. .

Torra po převzetí správy nad zemí uvedl, že i jeho kabinet se o nezávislost republiku hodlá snažit. Vyzval nového španělského premiéra Sáncheze k dialogu. Ten mu Sánchez sice slíbil, ale jen v rámci španělské ústavy.

„Premiére Pedro Sánchezi, hovořme, hovořme, přijměme rizika a jednejme vláda s vládou. Tahle situace se už nemůže prodlužovat,“ adresoval Torra výzvu Sánchezovi.

Nový španělský premiér Sánchez zastává jednotu Španělska, ale nebrání se změně autonomního statusu. Dialog Katalánsku slíbil ve čtvrtek, když usiloval o důvěru poslancův Madridu…

Katalánské strany na základě toho podpořily vyslovení nedůvěry předchozí vládě lidovce Rajoye a následně pak získání důvěry pro vládu socialisty Sáncheze.

Slavnostnímu ceremoniálu inaugurace nové katalánské vlády v Barceloně dominovaly projevy volající po osvobození katalánských politiků, kteří jsou už několik měsíců ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury.

Všech 13 nových ministrů, premiér Torra i předseda parlamentu Roger Torrent měli na šatech v solidaritě s katalánskými politiky žluté stužky.

Ceremoniálu se účastnili i příbuzní uvězněných politiků, které sál přivítal dlouhým potleskem. Poté účastníci akce skandovali necelou minutu heslo „Svobodu, svobodu” a následně sbor zazpíval katalánskou hymnu.

Madrid převzal přímou správu Katalánska se souhlasem horní komory španělského parlamentu loni koncem října. Poté tehdejší španělská vláda Mariana Rajoye vyhlásila v Katalánsku volby do regionálního parlamentu.

V nich ale opět získaly většinu strany podporující samostatnost Katalánska. (sfr)