Svoboda slova v Británii ohrožena. Novinář Tommy Robinson byl odsouzen za zprávu o soudu s muslimskými násilníky. Na Robinsonovu podporu se v Downing Street konala masivní demonstrace.

Velká Británie tvrdě potrestala novináře, který chtěl referovat o soudu v kauze zločinů, z jejichž spáchání jsou obviněni muslimové. Aktivista a novinář Tommy Robinson byl v pátek v Leedsu zatčen za natáčení reportáže před budovou soudu, ve které právě probíhal soud s gangem pedofilních násilníků. V bleskovém procesu byl Robinson ještě ten den odsouzen ke 13 měsícům nepodmíněně a odvezen do věznice, kde nastoupil trest. Ve vězení mu přitom hrozí smrt. 

Tommy Robinson, vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley, je britský politický aktivista a příležitostný novinář, který se zaměřuje na reportáže o problémech soužití s přistěhovalci a s muslimskou komunitou zvláště.

V minulosti spoluzakládal a byl po 4 roky členem English Defence League, protestního hnutí, které má za cíl bojovat proti islamizaci Británie.

I když EDL v roce 2013 opustil a veřejně vyhlásil, že nechce být nijak spojován s neonacisty, kteří viděli v EDL platformu, jak proniknout do veřejné debaty. Nicméně nálepka pravicového extremisty na něm pevně ulpěla. Dále si ublížil pokusem o vycestování do USA na falešný pas a rvačkou v hospodě; za oba prohřešky strávil krátký čas ve vězení.

V podstatě okrajová postava veřejného britského veřejného života však nyní získala celosvětovou pozornost, když Tommy Robinson natáčel reportáž na svůj Facebook před budovou soudu, kde probíhalo přelíčení se skupinou násilníků, která je souzena za podezření, že znásilňovala a nutila k prostituci nezletilé dívky.

Multikulti Británie

Celá kauza je nepříjemná pro obraz tolerantní a multikulturní Británie, protože gang se má skládat převážně z muslimských mužů asijského původu, kdežto oběti byly převážně dívky z jiných etnických skupin.

Více podrobností o procesu, který není ukončen, je obtížné získat, ale je pravdou, že se nejedná o první případ podobného druhu. Například v roce 2015 byli souzeni 3 muži v Peterborough za znásilňování nezletilých.

Hlavní postava případu Mohammed Khubaib byl shledán vinným ze znásilnění 14-leté dívky a nejméně 9 případů organizování prostituce. Celá policejní akce, jejíž byl proces v Peterborough jednou ze součástí, dosáhla odsouzení 10 násilníků, z čehož 5 bylo pákistánského původu.

Trestný pokus filmovat

Tommy Robinson se ve svých reportážích zaměřoval na podobné případy s tím, že podle něj hlavní britská média nevěnují uvedeným případům dostatečnou pozornost. V květnu 2017 byl odsouzen k podmíněnu trestu odnětí svobody za pokus filmovat podezřelé, kteří byli právě před soudem za znásilnění nezletilé dívky.

Poslední květnový pátek se Robinson několik desítek minut pohyboval před budovou soudu a natáčel na svůj Facebook reakce příchozích. Sama reportáž nijak zajímavá nebyla: část oslovených Tommyho Robinsona ignorovala, někteří mu říkali,  ať toho nechá a část ho víceméně verbálně urážela…

Bleskově za mříže

Až po delší době policie, která byla celou dobu přítomná, bez jakéhokoliv předchozího varování Tommyho Robinsona zatkla a sdělila mu obvinění za narušování veřejného pořádku.

V bleskovém soudním přelíčení byl Tommy Robinson bez přítomností svého advokáta odsouzen ke 13 měsícům odnětí svobody nepodmíněně.

Přitom, získat více informací o tomto neuvěřitelném rozsudku je nemožné, protože soudkyně Denise Marson zároveň zakázala všem novinám o odsouzení Tommyho Robinsona jakkoliv referovat. V tomto případě se ale bezpochyby jedná o evidentní a brutální zneužití soudní moci, protože soudkyně ve svém zákazu zveřejňovat informace spojila kauzu Tommyho Robinsona s právě probíhající kauzou násilníků, o které točil svou reportáž.

Smrt ve vězení pro Robinsona

V anglickém právním systému je běžné, že soudy vynucují, aby se nepsalo o právě probíhajících soudních jednáních ve formě, která by mohla ohrozit schopnost poroty nestranně rozhodnout o vině obžalovaných. Ale je skutečně šokující, že o již rozhodnutém případu (odsouzení Tommyho Robinsona) se nesmí psát do doby skončení přelíčení jiného trestního jednání.

Podle zpráv z Robinsonova okolí je pro něho 13-měsíční nepodmínění trest s nemalou pravděpodobní faktickým rozsudkem smrti. Britské věznice jsou plné muslimských gangů a někdo s pověstí protimuslimského aktivisty bude mít jenom omezenou šanci dožít se ve zdraví konce svého trestu.

Velmi nepříjemný pocit, že si zde anglický soudní systém exemplárně vyřídil účty se svým – možná obskurním – kritikem, vyvolal celou řadu komentářů. Evropský poslanec za UKIP Gerard Batten se ve své reakci na Twitteru ptá: „Jakým policejním státem jsme se stali?“.

Známý nizozemský bojovník proti islámu Geert Wilders rovnou zažádal o vysvětlení britské ministerstvo zahraničí.

A v neděli se stovky demonstrantů sešly před Downing Street k hlasitému protestu proti odsouzení Tommyho Robinsona. Petice za jeho propuštění má už asi 360 tisíc podpisů a ukazuje, že tento těžko pochopitelný rozsudek umocněný zákazem o něm informovat vyvolal odpor napříč celou společností. (mar)