Itálie se ocitla v politické krizi. Giuseppe Conte, jehož pověřil prezident Sergio Mattarella sestavením vlády, se vzdal funkce designovaného premiéra. To kvůli tomu, že prezident odmítl jmenovat ministrem financí Paola Savona, známého kritika evropské měny. Země se blíží předčasným volbám, Hnutí pěti hvězd (M5S) pak hovoří o tom, že prezident by měl být sesazen.

Conte prezidentovi představil seznam členů budoucí vlády, tak jak ji sestavila protiimigrační Liga společně s protestním Hnutím pěti hvězd (M5S). Prezident přitom svůj nesouhlas se jmenováním Savony Contemu sdělil už na neformální páteční schůzce. Obě koaliční strany Mattarellu za odmínutí Savony kritizovaly.

V pondělí se prezident Mattarella sejde s bývalým funkcionářem Mezinárodního měnového fondu Carlem Cottarellim, kterého by mohl pověřit sestavením prozatímní úřednické vlády. Ta by měla dovézt zemi k novým volbám, pokud se v parlamentu už nenajde jiná síla k sestavení politické vlády.

Svou negaci možného šéfa státní kasy Mattarella zdůvodnil Savonovým odmítavým postojem ke společné evropské měně, který by podle prezidenta vyvolal poplach na finančních trzích. Zdůraznil přitom, že nehodlá připustit ve vládě někoho, kdo podporuje odchod Itálie z eurozóny. Hnutí pěti hvězd ale toto tvrzení vyvrací; že by Savona chtěl dostat Itálii z eurozóny, označilo za falešné a poplašné mediální spekulace.

Vůdce Ligy Matteo Salvini už řekl, že by bylo uspořádat lepší nové volby. Ty by se podle italských médií mohly konat už v říjnu.

„Nenecháme se nikým vydírat,“ prohlásil Salvini s tím, že by koaliční vláda nemohla fungovat s vnucenými omezeními. Pokud máme demokracii, pak jediné, co zbylo, je vrátit slovo italskému lidu,“ dodal.

Také představitelé M5S dali najevo přesvědčení, že úsilí o vznik koaličního kabinetu vzalo za své.

„V tom případě budou nové volby,“ uvedla s odkazem na své zdroje agentura ANSA.

Vůdce italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) také vyjádřil názor, že by prezident Sergio Mattarella měl být sesazen. Reagoval tak na právě prezidentovo veto pro euroskeptika Savonu. Podle agentury ANSA tím M5S vyvolalo nevoli na italské politické scéně.

Expremiér a bývalý šéf Demokratické strany (PD) Matteo Renzi, jehož formace utrpěla v březnových parlamentních volbách porážku, uvedl, že útok na prezidenta je „hanebnost“.

Bývalý ministerský předseda a vůdce pravicové strany Vzhůru, Itálie! (FI) Silvio Berlusconi prohlásil, že je nezodpovědné vyhrožovat prezidentovi sesazením. (jaz)