Poslanci navrhují nechat zelenou naftu zemědělcům i do budoucna.

Stát bude zemědělcům dotovat zelenou naftu i v budoucnu. Poslanci navíc navrhují sjednotit výši vratky spotřební daně na 4,38 Kč/l. V současné době je výše odstupňována podle živočišné výroby.

Informaci uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Pod návrhem jsou podepsání poslanci KSČM, ANO, KDU-ČSL, ČSSD a SPD. Návrh předkládají tak, aby ho Sněmovna mohla schválit zrychleně již v prvním čtení. Nejprve ho ale obdrží k posouzení vláda, která na to bude mít 30 dní.

Překladatelé návrhem chtějí udržet či podpořit počty hospodářských zvířat. Argumentují tím, že nižší počty chovaných hospodářských zvířat způsobují i nižší objem produkovaných statkových hnojiv. To má špatný vliv na kvalitu půdy i obsah humusu. Následkem je pak eroze půdy a lokální záplavy, je uvedeno v důvodové zprávě.

Novela zákona z roku 2016 rozšířila zelenou naftu na živočišnou výrobu, do té doby se vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Po změně zákona ji mohou využívat i rybníkáři a firmy v lesním hospodářství.

Od poloviny roku 2017 pak začalo platit, že vratka daně se odstupňuje podle intenzity chovu zvířat. Nejméně dostávají firmy bez živočišné výroby. S vyšším poměrem živočišné výroby roste i vratka. Tento způsob vracení daně chtějí poslanci zachovat i od příštího roku.

Zachování současné úrovně vratek by mělo podle předkladatelů přinést od příštího roku ročně 250 milionů korun.

(pel)