Spojené státy jsou prý připraveny ochránit režim Kim Čong-una, pokud zničí svůj jaderný arzenál. V opačném případě se má vůdce KLDR připravit na svržení a zabití

Americký prezident Donald Trump slíbil severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, že Spojené státy americké ochrání režim v KLDR. Spojené státy se prý nebudou pokoušet svrhnout tamní systém, pokud se Severní Korea vzdá jaderného arzenálu. V opačném případě Trump pohrozil Kim Čong-un zabitím.

Zprávu uveřejnily Novinky.cz.

Trump se má se severokorejským vůdcem setkat v červnu v Singapuru.

„Pokud na setkání dojde a bude úspěšné, Kim získá velmi silnou ochranu. Zůstane ve své zemi a povede ji. Jeho země bude velmi bohatá,“ řekl Trump.

Současně ale Severní Koreu varoval. Pokud diplomacie v jednání o jaderném odzbrojení KLDR selže, bude severokorejský diktátor podle amerického prezidenta svržen a zabit rebely stejně jako Muammar Kaddáfí v Libyi.

Americký prezident a severokorejský vůdce se mají setkat na historickém mírovém summitu 12. června v Singapuru.

KLDR ale tento týden zrušila plánovanou schůzku vrcholných zástupců země s jihokorejskými protějšky. Učinila tak v reakci na společné americké a jihokorejské vojenské cvičení, které je prý jen přípravou na invazi do země.

Ohrožena je podle agentury KCNA i plánovaná červnová schůzka mezi Trumpem a Kim Čong-unem. Severní Korea je připravena celý summit zrušit, pokud bude nadále čelit jednostrannému tlaku na denuklearizaci.

(pel)