Sociální demokracii čeká nejspíš boj s prezidentem Milošem Zemanem. Vedení ČSSD schválilo kandidáty na ministry a trvá na Miroslavu Pochem jako ministrovi diplomacie. Zeman však už dříve uvedl, že Pocheho jako adepta na šéfa resortu zahraničí jmenovat odmítá. Prezidentovi mimo jiné vadí, že Poche podpořil migrační kvóty.

„V minulosti bylo několik případů, kdy měl prezident jiný názor na nominanty do vlády než premiér, a vždy se podařilo tyto věci vyřešit. Tak já jsem připraven v tomto případě maximálně přispět k tomu, aby se ta věc vyřešila,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček

Zeman ve čtvrtek řekl, že by Pocheho na postu ministra zahraničí neakceptoval.

„Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády, odůvodnil pan prezident své stanovisko,“ tlumočil stanovisko prezidenta mluvčí Jiří Ovčáček.

Rezort vnitra byl měl vést Hamáček.

Ministerstvo kultury by měl řídit neúspěšný kandidát na předsedu strany, poslanec a primátor Olomouce Antonín Staněk.

Ministerstva práce a sociálních věcí by se ujal předseda vysočinské ČSSD a bývalý náměstek tohoto rezortu Petr Krčál.

Rezort zemědělství by ČSSD obsadila Miroslavem Tomanem, bývalým ministrem v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval Miloš Zeman navzdory Sněmovně.

Toman také v roce 2013 neúspěšně kandidoval za SPOZ, jejímž je Zeman čestným předsedou, do Sněmovny. Je nestraník, ale podle Hamáčka by mohl vstoupit do ČSSD.

Ještě před pátečním jednáním předsednictva se sešlo grémium strany, jehož členové téma řešili. Část vedení se shodla na tom, že jména ministrů jsou záležitostí premiéra a prezident je nemá co odmítat.

„Nemáme prezidentský systém, kdy by měl prezident určovat, kdo by měl být ministrem, a říkat, kdo jím může být. Máme parlamentní formu vlády,“ prohlásil šéf poslanců soc. dem. Jan Chvojka.

(pel)