Premiér Babiš začal vyšetřovat cestovní náklady ministrů.

Andrej Babiš vyzval v dopise ministry, aby vyčíslili náklady na své zahraniční a domácí cesty. Učinil tak na žádost ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové. Babiš chce znát i útraty za reprezentaci a externí poradce. 

Mluvčí vlády Barbora Peterová existenci dopisu, na který upozornil server TN.cz, potvrdila.

„Je to interní dokument, který nechceme medializovat,“ řekla.

Lidové noviny napsaly, že Šlechtová ještě jako ministryně místního rozvoje využívala letištní VIP salonek při svých pracovních cestách. Babiš to posléze komentoval jako plýtvání státními penězi.

Ministryně kritiku označila za neoprávněnou. Babiše posléze vyzvala v otevřeném dopisu, aby cestovní náklady zjistil i u dalších ministrů.

Babiš se již ve středu pozastavil nad formou, jakou ho Šlechtová k zjištění informací vyzvala. Ve čtvrtek v dopise členům vlády či jejich sekretariátům poznamenal, že moc nerozumí tomu, proč ministryně svou žádost členům vlády nesdělila osobně, „jak to děláme my všichni“.

Členy kabinetu nicméně vyzval, aby podle požadavku Šlechtové „na svých resortech spočítali náklady na zahraniční a tuzemské pracovní cesty ministrů, včetně využití leteckých tříd a vládní letky a nákladů na doprovod a související servisní služby“.

Údaje chce Babiš za celé období minulé vlády i dobu činnosti současného kabinetu.

Zároveň přidal své dva požadavky na vyčíslení všech externích poradenských a PR smluv navázaných přímo na ministra a na vyčíslení útrat za reprezentační fond kabinetu ministra. Vyúčtování chce mít k dispozici do pondělí 28. května. (jaz)