Skotský parlament odmítl zákon britské vlády o odchodu z EU. Britská vláda se v něm prý snaží uzurpovat moc nad klíčovými oblastmi jako jsou zemědělství či rybolov. Podle médií se mezi Londýnem a Skotskem schyluje k vážné politické krizi, která by mohla posílat další skotské snahy o nezávislost.

Obyvatelé Skotska hlasovali v osudném referendu většinově pro setrvání Británie v EU. Od té doby Skotsko řeší, jak si vybojovat co nejlepší podmínky pro dobu, až země opustí osmadvacítku.

Proti bylo 93 skotských poslanců, pro jen třicet konzervativních zákonodárců.

Vláda premiérky Theresy Mayové nyní může klíčovou normu prosadit bez ohledu na postoj skotského parlamentu. Nic takového se ale dosud nestalo. Hlasování předcházely měsíce debat o dopadu zákona ukončujícího nadřazenost práva EU nad britskými zákony na samosprávy v jednotlivých částech Spojeného království.

Spor se týká článku zákona o brexitu, který upravuje, jakým způsobem budou pravomoci vrácené z Bruselu rozděleny mezi Skotsko a Wales na straně jedné, a vládu v Londýně na straně druhé. Britská vláda si chce ponechat nad některými oblastmi dočasnou kontrolu, například nad zemědělstvím nebo rybolovem. Skotští a velšští lídři to ale považují za snahu o uzurpování další moci.

Britský parlament má o brexitovém zákonu hlasovat už za několik týdnů, a Mayové se tak podle britského tisku krátí čas na to, aby se se Skotskem dohodla. Pokud by své plány prosadila Skotsku navzdory, patrně by to posílilo tamní separatisty, kteří usilují o nezávislost této části Spojeného království.

Britská premiérka v poslední době utrpěla při hlasování o brexitovém zákonu několik porážek ve Sněmovně lordů, tedy horní komoře parlamentu. Předsedkyně vlády se nyní také snaží vyřešit patovou situaci ve vládě, která nastala kvůli rozdílným názorům ministrů na celní uspořádání po odchodu z bloku.

(jaz)