Evropská unie chtěla regulovat výrobu českého chleba. Češi by si tak na této klasice už nepochutnali.... (Foto: Svaz pekařů a cukrářů)

Evropská unie (EU) chtěla regulovat výrobu českého chleba. Mohlo by tak dojít k tomu, že by si na této klasice Češi už možná nepochutnali. Testy však ukázaly, že množství nebezpečných látek se u většiny produktů pohybuje pod stanovenou normou.

Zprávu uveřejnil server iDnes.cz.

Kvůli dubnovému nařízení Evropské komise ohledně regulace karcinogenního akrylamidu v potravinách se o tradiční výrobu svých produktů strachovalo hodně prodejců. Na černé akrylamidové listině se totiž vedle hranolků nebo sušenek objevil i chléb.

Jedním z doporučených způsobů, jak omezit přítomnost akrylamidu v potravině omezit byla nižší teplota přípravy.

Podle Svazu pekařů a cukrářů ovšem takový postup není technologicky možný. Potravinářská komora si proto nechala na přítomnost akrylamidu v chlebu a pečivu zpracovat testy.

„V naprosté většině produktů je hladina této látky výrazně nižší než takzvaná porovnávací hodnota. Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva se kauza akrylamid nijak netýká,“ je uvedeno v tiskové zprávě Svazu pekařů a cukrářů.

Podle pekařů by pečivo mohlo být škodlivé pouze v případě, že by bylo připálené.

Akrylamid vzniká při tepelném zpracování některých potravin při ohřívání nad 120 stupňů Celsia. Nejvíce jde o bramborové výrobky. Kvůli tomu se do ohrožení dostaly například tradiční belgické hranolky, v tomto případě však Brusel udělal výjimku.

(pel)