Tři české vysoké školy zabodovaly v žebříčku nejlepších univerzit ze 13 zemí, které od roku 2004 vstoupily do Evropské unie. Univerzita Karlova obsadila čtvrté místo, brněnská Masarykova univerzita skončila sedmá a Univerzita Palackého v Olomouci uzavřela první desítku. Nejlépe hodnocená česká vysoká škola Univerzita Karlova se přitom loni v celosvětovém žebříčku propadla o 81 míst na 314. příčku. Hodnocení zveřejnila rankingová společnost Times Higher Education.

V čele žebříčku nových členů EU je Univerzita v Tartu z Estonska.

Z dalších českých vysokých škol se na 20. pozici umístilo České vysoké učení technické následované Vysokou školou chemicko-technologickou. Ve třetí desítce je i Vysoké učení technické (24. místo) a Ostravská univerzita (30. místo).

Žebříček zahrnuje 53 institucí, z nejnovějších členských států EU chybí pouze Malta. Česká republika má v rankingu nejpočetnější zastoupení, celkem 13 vysokých škol. Polsko figuruje na 12 příčkách, Maďarsko má sedm zástupců a například Rumunsko pět.

 

Rankingová společnost použila stejnou metodiku jako u celosvětového žebříčku. Soustředila se na hodnocení univerzit v několika oblastech, jakou jsou kvalita výuky, věda a výzkum, citovanost, mezinárodní prostředí instituce a příjmy plynoucí ze spolupráce s průmyslem. Například Univerzita v Tartu skončila na špici i v hodnocení kvality výzkumu. Celkově druhá je Kyperská technologická univerzita a třetí místo zaujímá Kyperská univerzita.

V celosvětovém žebříčku už české univerzity ale tolik nebodují. Univerzita Karlova se loni propadla o 81 míst na 314. příčku na světě, Masarykova univerzita ani Univerzita Palackého se do první pětistovky nevešly.

(jaz)