Včelaři si stěžují na stát za zveřejnění osobních údajů.

Ministerstvo zemědělství rozlítilo včelaře. Na internetu zveřejnilo jejich osobní údaje včetně míst, kde mají úly. Ministerstvo tím chtělo zjednodušit komunikaci mezi včelaři a zemědělci kvůli nebezpečným postřikům. Včelaři ale nyní podepisují petici, aby byly údaje staženy, považují je totiž za pozvánku pro zloděje a vandaly.

„Představte si, že by existoval registr chalup. Všichni vědí, že na chalupách jsou lidé jenom o víkendu, přes týden jsou prázdné, a byla by mapová aplikace, kde jsou chalupy. To je pozvánka pro zloděje,“ vysvětlil pro ČT organizátor petice Jakub Dolínek důvod nespokojenosti.

Podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka (nestr. za ANO) zveřejnění údajů vadí jen části včelařů. Změna praxe je ale prý možná.

„Za ministerstvo zemědělství říkám, že my jsme připravení to změnit, ale musí přijít oficiální žádost svazu včelařů. Musí se dohodnout, jak by to chtěli mít – my jsme tomu otevření,“ řekl.

Stížností včelařů se zabýval i Úřad pro ochranu osobních údajů. Uvedl, že se jedná o případ zpracování osobních údajů nařízeného zvláštním zákonem, nikoliv zákonem o ochraně osobních údajů. Osobní údaje včelařů jsou podle něho zveřejňovány v rámci zákonem stanoveného postupu.

Úřad si je nicméně v této souvislosti vědom obav chovatelů včel ze zvýšení počtu krádeží včelstev a případů vandalismu. Vedl proto jednání s ministerstvem zemědělství, z něhož vyplynulo, že resort záležitost s včelaři ještě projedná a pak zváží další postup.

(jaz)