Čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd (AV ČR) dosáhli velkého úspěchu. Podařilo se jim najít způsob, jak mnohem rychleji zapisovat a ukládat informace. Dokonce dokázali, že zapisovat data je možné až tisíckrát rychleji než u běžných paměťových médií.

Že by něco takového mohlo fungovat, tušili vědci už před dvěma lety. Od laboratorních experimentů nyní přešli dál.

„Byli jsme schopni tento princip přenést z komplikovaných laboratorních přístrojů, které zaberou celou místnost, do čipu – do jednoduché krabičky, kterou připojíme k počítači a která je schopná fungovat s konvenční elektronikou,“ řekl vedoucí oddělení spintroniky a nanoelektroniky Tomáš Jungwirth.

Prokázali tím, že součástky vyrobené na jimi objeveném základě mohou fungovat.

„Není to ještě tak daleko, že by se tento čip dal prodávat, ale je to důkaz, že použití tohoto principu není science fiction,“ uvedl vědec.

Jeho tým také prokázal, že nový zápis dat je mnohem rychlejší než způsob, jaký se užívá nyní, a to až tisíckrát.

„Vzbudili jsme tím velký ohlas ve vědecké komunitě. Není to už jen předpověď, ale vědecky prokázaný fakt,“ řekl Jungwirth.

Objev může mít významné užití v oblasti umělé inteligence a neuronových sítí.

O významu objevů Jungwirthova týmu svědčí i to, že o ně mají zájem pořadatelé významných světových vědeckých konferencí. Ještě letos bude Jungwirth prezentovat výsledky v Singapuru, San Francisku a Mainzu. Je koordinátorem mezinárodního projektu na výzkum antiferomagnetů, na kterém se podílejí výzkumníci z Německa, Velké Británie a Španělska.

(jaz)