Hypotéky v Česku budou v druhém čtvrtletí nadále zdražovat. Zpřísní se podmínky u hypoték i spotřebitelských úvěrů pro domácnosti. Vyplývá to z šetření úvěrových podmínek bank, které zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

„Ve druhém čtvrtletí 2018 banky očekávají u úvěrů na bydlení další zpřísnění úvěrových standardů,“ uvedla ČNB na svém webu.

Upozornila přitom, že poptávka domácností po úvěrech na bydlení se v prvním čtvrtletí letošního roku snížila.

Důvodem byla především vysoká hladina cen rezidenčních nemovitostí, zvýšení úrokových sazeb centrální bankou a také to, že většina bank dodržuje přísnější doporučení ČNB k poskytování, vyplývá ze zprávy.

Zájem o hypotéky sice podporuje příznivá spotřebitelská důvěra, avšak výrazně méně plošně než v minulosti. V dalším čtvrtletí banky očekávají, že poptávka po hypotékách bude stagnovat na současné úrovni. U spotřebitelských úvěrů banky čekají mírný nárůst poptávky u části trhu.

Průměrná úroková sazby u hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex v únoru stoupla na 2,36 procenta. Začátkem loňského roku se přitom pohybovala pod dvěma procenty.

Kvůli zdražování hypoték se v Česku trochu zpomalil růst cen nemovitostí. V posledním loňském čtvrtletí meziročně zdražily byty a domy o 8,4 procenta, což je páté nejrychlejší tempo v EU.

Šetření úvěrových podmínek ČNB se zúčastnilo 21 bank, které mají rozhodující podíl na tuzemském bankovním úvěrovém trhu.

(jaz)