Česko-ruské vztahy po vydání hackera Nikulina do USA výrazně ochladly

Rusko zareagovalo na vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina z Česka do Spojených států. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad rozhodnutím pobouření, Česká republika podle Moskvy podkopává základy česko-ruské spolupráce. 

Česko se podle ruského ministerstva zahraničí při rozhodování „neřídilo právními normami, nýbrž snahou znovu demonstrovat spojeneckou loajalitu, povýšenou v poslední době na úroveň absolutní priority”.

Rozhodnutí vydat Nikulina do Spojených států Moskva považuje za „politicky motivovaný krok”, jehož cílem je podkopat základy vzájemné spolupráce.

„Přijmeme všechna potřebná opatření, abychom zajistili práva a obhájili zájmy ruského občana Nikulina,” uvedlo ruské ministerstvo.

Česká policie Nikulina zadržela předloni v říjnu na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Od té doby byl ve vazbě na Pankráci, do USA odletěl v noci na pátek. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. U soudu v San Francisku Rus uvedl, že se cítí být nevinen.

O Nikulinovo vydání usilovalo také Rusko. Podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ale byla žádost USA o vydání Nikulina důvodnější.

(jaz)