Brazilec Marcelo proniká ruskou obranou v přátelském zápase v Moskvě v březnu 2018. Aféra kolem útoku bojovým plynem Novičok hrozí překazit konání mistrovství světa ve fotbale, které se letos koná právě v Rusku.

Aféra kolem útoku plynem Novičok v Británii může překazit konání mistrovství světa ve fotbale, které se má letos konat v Rusku. Vyplynulo to z vyjádření ruského ministerstva zahraničí. Jeho mluvčí Zacharovová obvinila USA a Británii z toho, že rozpoutali aféru kolem útoku bojovým plynem Novičok proto, aby zabránili konání mistrovství světa ve fotbalu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová v televizním rozhovoru pro Pátý kanál obvinila USA a Spojené království, že se snaží zastavit Rusko, které hostí letošní mistrovství světa ve fotbale. Informoval o tom server BBC.

Podle Zacharovové je „hlavním a vytouženým cílem“ Spojených států a Velké Británie zabránit v konání letošního fotbalového mistrovství světa v Rusku.

Členové britské vlády i královské rodiny už dříve oznámili, že na mistrovství do Ruska nepojedou. Britský ministr Boris Johnson obvinil Vladimíra Putina, že využije šampionátu k vylepšení obrazu své země podobně, jak to učinil Adolf Hitler při pořádání Letních olympijských her v Berlíně v roce 1936.

Napětí ve vztazích Velké Británie, USA a dalších zemí vůči Rusku vyvolal případ otravy bývalého dvojitého agentura Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v jihoanglickém Salisbury.

Británie tvrdí, že za atentátem s největší pravděpodobností stojí Rusko. Moskva však takové obvinění odmítá.

V důsledku kauzy Skripal už bylo vzájemně vypovězeno téměř 300 diplomatů. Nejprve v polovině března vypověděla Británie 23 ruských diplomatů. Následně Rusko odpovědělo vypovězením stejného počtu Britů.

Na důkaz solidarity s Británií vypověděly ruské diplomaty tento týden další tři desítky zemí světa, včetně České republiky. Ve čtvrtek Rusko vyhostilo 60 amerických a v pátek dalších 59 diplomatů z 23 zemí včetně Česka.

Mistrovství světa ve fotbalu má v Rusku začít 14. června a to zápasem Ruska se Saúdskou Arábií. Fotbalisté České republiky, ale ani reprezentační tým USA se na šampionát neprobojovali. (sfr)