Nové verze hymny nahrál Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK

Olympijský výbor představil možné nové verze české národní hymny. Podle iniciátorů by měla být hymna sebevědomější a vlastenečtější, případně by mohla mít dvě sloky. Autorem je hudební skladatel Miloš Bok.

Bokovy návrhy jsou poněkud pompéznější, než jsou lidé zvyklí. Instrumentální verzi předcházejí údery na tympány, v novém aranžmá se také objevují některé podstatné změny v harmoniích, zatímco rytmicky nešikovné spojení krátkých slabik na dlouhých notách („zémě čéhéská”) zůstalo. Doprovodné smyčcové a dechové party občas výrazně zasahují do hlavní melodické linie a narušují její zažitou podobu.

Bok novinářům řekl, že taková je jeho nátura a jeho vklad do diskuse o možné podobě hymny.

„Máme se stále všemu vysmívat, máme být malým národem, nebo se chceme trochu rozpomenout, kým jsme?“ položil Bok řečnickou otázku.

https://www.youtube.com/watch?v=aZTCbPQ754A

„Jsme sportovci, bojujeme za to, abychom byli nejlepší na světě, okamžik na stupních vítězů je velikým okamžikem,” řekl k tomu, zda nové varianty slavné české písně nejsou příliš pompézní, předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Čtyři verze hymny nahrál loni v prosinci Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, ve zpívaných variantách vystupují Štěpánka Pučálková a Svatopluk Sem.

Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu uvedl, že armáda je možná po sportovcích druhým nejčastějším „uživatelem“ hymny a že mnohé státy své hymny také v dějinách mění.

Nové varianty hymny si budou moci poslechnout lidé na výstavě Doteky státnosti, která začne ke 100. výročí založení Československa, k němuž směřuje i debata o hymně, v květnu na Pražském hradě.

(jaz)