Ruské velvyslanectví ve Washingtonu oznámilo, že Moskva zareaguje na uzavření svého konzulátu v americkém Seattlu. Na twitteru dokonce uspořádalo anketu o tom, jaký konkrétní americký úřad má Rusko zavřít. 

Americký prezident Donald Trump v reakci na případ otravy ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii nařídil uzavření ruského konzulátu v Seattlu a vyhoštění šedesáti ruských diplomatů.

Konzulát v Seattlu na severozápadním pobřeží USA byl uzavřen vzhledem k tomu, že se v blízkosti nachází americká námořní základna.

Na uzavření ihned zareagovalo ruské velvyslanectví. Na twitteru uspořádalo anketu, zda by mělo uzavřít úřad ve Vladivostoku, v Jekatěrinburgu nebo v Petrohradu.

„Americká administrativa nařídila uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Jaký generální konzulát USA byste uzavřeli v Rusku, kdyby bylo na vás, abyste rozhodli?” uvedlo velvyslanectví na svém twitterovém účtu.

Zájemci mají na anketu 24 hodin. Za první hodinu hlasovalo zhruba 2400 lidí.

K USA se připojily také země EU, například Německo, Polsko a Francie, které začaly oznamovat vyhoštění ruských diplomatů. Podle českého premiéra Andreje Babiše ČR vyhostí tři ruské diplomaty.

(jaz)