Vladimir Vladimirovič Putin (na fotografii ve volební místnosti) si v prezidentských volbách nechal potvrdit své působení v čele Ruské federace na dalších 6 let.

Vladimir Putin vyhrál volby ruského prezidenta již v prvním kole se ziskem 76,65 procent hlasů. To je více, než v minulých volbách v roce 2012, kdy pro něho hlasovalo zhruba 63 % voličů. Nejúspěšnější byl Putin na Krymu, který Rusko anektovalo Ukrajině. Opozice velmi aktivně upozorňovala na údajně velké množství podvodů ve volebních místnostech.

Na druhém místě voleb ruského prezidenta skončil komunista Pavel Grudinin s 11,82 procenty hlasů. Třetí byl nacionalista Vladimir Žirinovskij s 5,68 procenty.

Xenija Sobčaková získala 1,42 procenta. Zbylí kandidáti nedostali od voličů ani procento hlasů.

Putin si tak zajistil výkon funkce prezidenta Ruské federace již ve 4. mandátu: vládnout bude až do roku 2024.

Otázku dalšího, pátého mandátu označil za legrační.

„Žádné ústavní změny neplánuji. Jen si to spočítejte, copak tady budu sedět do sta let? Ne!“ prohlásil Putin na otázku, zda uvažuje o dalších volbách v roce 2024.

Ve svém veřejném vystoupení po skončení voleb Putin před zhruba 35 tisíci příznivci uvedl, že výsledky voleb odrážejí  „důvěru a naději našich lidí, že budeme pokračovat a dosáhneme ještě lepších výsledků.“

Apeloval při tom na udržení jednoty.

„Budeme myslet na budoucnost naší veliké vlasti a našich dětí. Jsme odsouzeni k úspěchu! Pusťme se do velké práce ve jménu Ruska,“ vyzval prezident občany.

Zajímavostí je, že na anektovaném Krymu získal Putin mnohem více hlasů, než v jiných oblastech…

V Moskvě podle údajů volební komise Putin dostal 72 procent, v Petrohradě 79 procent a na Krymu dokonce 92 procent hlasů.

Místopředseda ústřední volební komise Nikolaj Bulajev uvedl, že zaznamenané problémy ve volebních okrscích platnost voleb nijak neohrožují, přestože volební komise obdržela 1 200 stížností na porušení hlasovacích procedur.

K nejvážnějšímu problému prý došlo ve městě Ljubercy u Moskvy, kde v jednom z okrsků voliči vhazovali do uren více hlasovacích lístků.

Polovina stížností je podle volební komise neoprávněná.

Opozice uvedla, že se volební pravidla se porušují v masovém měřítku. Vhazování celých svazků volebních lístků opoziční pozorovatelé údajně zaznamenali v Čeljabinsku, Přímořském a Krasnojarském kraji, v Jakutsku nebo na jihu Sachalinu.

V Kaliningradu a dalších městech videokamery sledující hlasování mířily mimo urny.

O falšování voleb a překážkách kladených pozorovatelům informoval aktivně předák ruské opozice Alexej Navalnyj, kterému úřady nedovolily kandidovat v dnešních volbách s odvoláním na pravomocné odsouzení k podmíněnému trestu za údajnou krádež.

Navalnyj obvinil Ústřední volební komisi, že chystá „grandiózní podfuk“ s miliony hlasů, aby zajistila Putinovi zvolení prezidentem při náležitě vysoké účasti. (sfr)