Studenti po celém Česku vyšli do ulic. (Foto: Masarykova univerzita)

Studenti z více než tří set vysokých a středních škol po celém Česku demonstrovali na obranu společenských a ústavních hodnot. Na půl hodiny vyšli ze škol, aby dali najevo svůj nesouhlas. Na demonstracích se objevovaly transparenty proti prezidentu Miloši Zemanovi a premiérovi v demisi Andreji Babišovi.

Do výstražné stávky se zapojila většina vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovali i studenti z několika desítek gymnázií a dalších středních škol. Stávku podpořila i některá divadla.

Účastníci stávky sdíleli své fotografie a videa na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen, jak se také celá akce jmenovala. Mohli také podepisovat petici. Sebrané podpisy chtějí organizátoři odnést v pondělí do Senátu.

Před budovou pražské DAMU byla v poledne zhruba stovka lidí, několik set studentů z okolních škol přišlo i před Národní technickou knihovnu v Praze 6 nebo na pražský Albertov, který je s protesty historicky spjatý.

Na brněnském náměstí Svobody se podle odhadů shromáždilo nejméně tisíc lidí. Převažovali mezi nimi vysokoškoláci a středoškoláci, nechyběla ale ani starší generace. Někteří měli transparenty namířené proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a prezidentovi Miloši Zemanovi.

Několik stovek studentů se zapojilo do stávky také v Olomouci. Prostranství před pedagogickou fakultou u sochy prezidenta T. G. Masaryka bylo v poledne plné mladých lidí.

Ke stávce se připojili i studenti Jihočeské univerzity, kteří se potkali v Jihočeském divadle. V Královéhradeckém kraji se nejvíce lidí sešlo na Masarykově náměstí v centru Hradce Králové. Několik set studentů středních a vysokých škol přišli podpořit i lidé, kteří se s jejich požadavky ztotožňují. V Plzni se studenti shromáždili v kampusu Západočeské univerzity.

Výzvu #Vyjdiven vyhlásili studenti DAMU. Požadují například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Chtějí rovněž, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

(jaz)