Nová šéfka CIA Gina Haspelová čelí riziku zatčení na území EU.

Nová ředitelka CIA, Gina Haspelová, čelí riziku zatčení na území Evropská unie. V Německu ji zažalovali za podíl na mučení teroristů. Haspelová má ve funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) vystřídat Mika Pompea, jehož prezident Trump jmenoval ministrem zahraničí USA.

Gina Haspelová je dlouholetá zaměstnankyně CIA, která v současné době pracovala jako Pompeova náměstkyně. Její kariéra v agentuře začala již v roce 1985 a za dobu své služby obdržela celou řadu vysokých státních vyznamenaní.

Většina její práce pro CIA se odehrávala mezi operativci, tedy té menší části výzvědné agentury, která provádí tajné operace přímo v terénu.

Náměstkyní ředitele CIA zodpovědným za tajné operace, kontrašpionáž a shromažďování výzvědných informací se stala na začátku minulého roku. V rámci agentury je široce respektována pro své schopnosti a dlouholetou úspěšnou kariéru.

Její kritici z řad obránců lidských práv jí však vyčítají přímou účast na tajných operacích, které zahrnovaly provozování tajných věznic CIA a mučení tam držených teroristů.

Je jí také vyčítáno, že zničila důkazy o mučení vězňů v tajné věznici v Thajsku, za jehož řízení byla přímo zodpovědná.

Bývalý ředitel CIA John Brennan uvedl, že kontroverzní programu vyslýchání zadržených vězňů, na kterém se Gina Haspelová aktivně podílela, byl schválen prezidentem Georgem W. Bushem a svůj velmi obtížný úkol splnila profesionálně.

Na druhou stranu demokratičtí senátoři zpochybňují, že agent CIA, který se aktivně podílel na mučení zajatých teroristů, je dobře kvalifikován pro řízení celé agentury.

V EU čelí žalobě

Evropské centrum pro ústavní a lidská práva, což je nezisková organizace založená několika evropskými právníky specializujícími se na lidsko-právní agendu, podalo již v minulém roce na Ginu Haspel žalobu k německé prokuratuře, ve které žádá, aby na ni byl vydán celoevropský zatykač za podíl na mučení zadržených teroristů.

Podle vyjádření neziskové organizace musí německá prokuratura na Ginu Haspel vydat zatykač a při její cestě do Evropy zařídit její zatčení.

Netřeba dodávat, že pro bezpečností spolupráci mezi CIA a evropskými zpravodajskými službami není úplně ideální aby ředitel CIA byl v případě cesty do Evropy vystaven riziku zatčení… (mar)