Středopravá koalice Silvia Berlusconiho ve volbách těsně zvítězila.

Parlamentní volby v Itálii vyhrála podle prvních odhadů středopravá koalice. Tu tvoří strana bývalého premiéra Silvia Berlusconiho Vzhůru, Itálie (FI), která by měla získat zhruba 13 procent hlasů, a se 17 procenty také euroskeptická Liga severu Mattea Salviniho. Nejsilnější stranou je s přibližně 33 procenty protestní Hnutí pěti hvězd (M5S). Ani jedna z hlavních politických sil podle prognóz nezíská parlamentní většinu.

Hnutí pět hvězd (M5S) v poslanecké sněmovně získá zhruba 115 křesel ze 315. Před M5S má však náskok středopravá koalice (Vzhůru, Itálie a Liga severu) zhruba 3,5 procentního bodu, což představuje 130 křesel.

Doposud vládnoucí Demokratická strana bývalého premiéra Mattea Renziho podle odhadů skončila třetí a uvedla, že pokud se první odhady potvrdí, odchází do opozice.

„Voliči se vyslovili jasně a nezvratně. Populisté vyhráli, Demokratická strana prohrála,“ napsal na facebooku senátor za tuto stranu Andrea Marcucci.

Podle reportérky deníku The Guardian hlasovalo více než padesát procent Italů pro strany, které byly dříve považovány za populistické, či absolutně okrajové. Agentura AFP píše o historickém skóre populistů z M5S a Salviniho krajní pravice, která podle odhadů obdržela v rámci koalice nejvíce hlasů.

První odhady také ukazují, že v rámci středopravé koalice má mírný náskok Liga severu před Berlusconiho stranou Vzhůru, Itálie. To by podle dřívějších dohod znamenalo, že lídr Ligy severu Matteo Salvini bude novým premiérem Itálie, pokud se mu podaří vyjednat koalici.

Jeden z vedoucích představitelů Hnutí pěti hvězd Alessandro Di Battista podle AP hovořil v souvislosti s odhady o „triumfu“ hnutí. Další činitel M5S Riccardo Fraccaro už se dal slyšet, že jeho strana bude pro vytvoření příští italské vlády klíčová.

„Nikdo nebude schopen vládnout bez M5S,“ dodal Fraccaro.

Volební účast přesáhla podle ministerstva vnitra 70 procent.

(jaz)