Kancléřka Angela Merkelová si může oddechnout. V Německu bude znovu vládnout koalice CDU/CSU a SPD, strany se dohodly na koalici.

Německo má po pěti měsících nejisté situace konečně vládu. Většina sociálních demokratů (SPD) podpořila vstup do koalice s konzervativní unií CDU/CSU. Angela Merklová si tak může oddechnout a nadále vládnout v Německu. Kancléřkou se stane už počtvrté, Merkelovou by Spolkový sněm do čela německé vlády mohl zvolit už 14. března.

Vnitrostranické hlasování sociálních demokratů představovalo poslední možnou překážku na cestě ke vzniku nové vlády. Koalici s Merkelovou podpořilo 66 procent hlasujících, proti bylo jen 34 procent.

Podle analytiků u řady straníků zvítězil pragmatismus a obava z předčasných voleb v době, kdy má SPD rekordně nízkou podporu u voličů.

Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula v čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak ale stane již potřetí za čtyři volební období.

Popularita Merkelové sice poklesla hlavně v souvislosti s migrační krizí, strany ale nenašly lepší řešení než velkou koalici. Křesťanští demokraté schválili koaliční smlouvu s Křesťanskosociální unií (CSU) a sociální demokracií (SPD) drtivou většinou už koncem února. Z 975 členů bylo jen 27 proti.

(pel)