Desítky tisíc lidí už podepsaly petici za odstoupení Andreje Babiše (ANO) z funkce premiéra. Akci organizuje iniciativa Milion chvilek.

Téměř 50 tisíc lidí už podepsalo petici za odstoupení premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Za peticí stojí iniciativa Milion chvilek, která navázala na předchozí studentskou výzvu Chvilka pro Andreje. Organizátorům vadí především Babišovo trestní stíhání a jeho údajná spolupráce s StB.

„Pokládáme za nepřijatelné, aby 70 let po komunistickém puči a 29 let po sametové revoluci byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk, vedený jako agent StB. Nebudeme dělat, že je to normální. Chceme, aby se Andrej Babiš vzdal funkce,“ je uvedeno v prohlášení.

Sběr podpisů začal 25. února 2018, celá akce bude trvat 100 dní. Organizátoři chtějí získat celkem 1 milion podpisů.

https://www.facebook.com/milionchvilek/videos/792246017649545/

Důvodem pro odstoupení je podle autorů petice Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo a rozhodnutí bratislavského krajského soudu, který v obnoveném líčení zamítl žalobu Babiše, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent.

Už v prosinci 2017 vyzvalo studentské hnutí Chvilka pro Andreje premiéra v demisi Babiše, aby splnil sliby, které dal občanům ve své „předvolební smlouvě“. Iniciativa uvedla 10 bodů, které by měl splnit, aby byl premiérem všech občanů. Na Chvilku pro Andreje nyní navazuje petice za odstoupení premiéra.

(pel)