Ruská společnost Gazprom oznámila, že okamžitě „zahajuje proceduru výpovědi“ smlouvy s ukrajinskou firmou Naftogaz o dodávkách a tranzitu zemního plynu. Ukrajinská vláda v reakci na to vyhlásila pětidenní krizový plán, elektrárny přecházejí z plynu na mazut a podniky mají zvážit omezení výroby. Spor mezi Gazpromem a Naftogazem může podle Kyjeva ohrozit dodávky plynu do Evropy.

Rosněft podle agentury TASS zdůvodnil své rozhodnutí středečním verdiktem stockholmské arbitráže, který Gazpromu nařídil zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) za tranzit plynu.

Gazprom a Naftogaz se vzájemně zažalovaly v červnu 2014 u Stockholmského arbitrážního soudu, který řeší obchodní spory. Jde o jejich druhý spor, v těch předchozím soud odmítl požadavky Gazpromu vůči Naftogazu ve výši 56 miliard dolarů související s klauzulí take-or-pay.

Ta zavazuje odběratele k placení i v případě, že neodeberou plyn ve smluvně předpokládaném objemu. Soud však nařídil Naftogazu uhradit nedoplatek za dodávky Gazpromu. Po dvou arbitrážních sporech tak má Gazprom zaplatit Naftogazu 2,56 miliardy dolarů.

Ukrajině pomůže Polsko

Ukrajinská transportní společnost Ukrtransgaz uvedla, že rozhodnutí Gazpromu ohrožuje plynulou přepravu zemního plynu ukrajinským, ale i evropským zákazníkům. Spory mezi Kyjevem a Moskvou o cenách plynu vedly k přerušení dodávek do Evropy už dvakrát.

Podle ruských médií požádal Gazprom ruský soud, aby platnost smlouvy s Naftogazem ukončil. Ruská společnost v prohlášení uvedla, že verdikt arbitrážního soudu je nevyvážený a poškozuje ruské zájmy.

Ukrajinská vláda v reakci na rozhodnutí Gazpromu vyhlásila pětidenní krizový plán, elektrárny přecházejí z plynu na mazut, podniky mají zvážit rozsah výroby a školy zastavují výuku. Podle šéfa Naftogazu Andrije Koboleva mají tato omezení platná od 6. března denně přinést úsporu až 20 miliónu krychlových metrů plynu.

Situaci na Ukrajině mají nyní pomoci dodávky plynu od polské firmy PGNiG, která podepsala s Naftogazem dohodu o okamžitém zahájení dodávek. Celkový objem měsíčního kontraktu činí více než 60 miliónů metrů krychlových.

Společnost PGNiG v loňském roce dodala na Ukrajinu přes 700 miliónů metrů krychlových plynu, což je asi dvojnásobek v porovnání s rokem 2016, uvedla agentura Interfax.

(pel)