Zavedení cel na hliník a ocel Spojenými státy rozpoutá podle expertů obchodní válku. Evropa i další státy už USA pohrozily odvetnými opatřeními.

Evropa pohrozila Spojeným státům odvetou za americká cla. Prezident Donald Trump se rozhodl zavést cla ve výši 25 procent na dovoz ocele a 10 procent na import hliníku. Odvetná opatření zvažují kromě Evropy také Kanada, Brazílie, Mexiko a Čína. Experti i politici se obávají, že zavedení cel na hliník a ocel Spojenými státy rozpoutá obchodní válku.

Evropská komisařka Cecilia Malmströmová v Singapuru prohlásila, že opatření cílená proti Evropě by byla „hluboce nefér“.

„Diskutujeme různé kroky. Od řešení případu u Světové obchodní organizace až po odvetná opatření,“ uvedla.

Evropská unie by v odvetě mohla uvalit cla například na bourbon z Kentucky, motorky Harley-Davidson, pomerančový džus z Floridy nebo sýr z Wisconsinu.

„Doufám, že to prezident Trump ještě přehodnotí. Musíme udělat vše možné, abychom se vyhnuli obchodní válce,“ reagoval německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Hlasitě se ozval také australský ministr obchodu Steven Ciobo, podle kterého cla vyvolají odvetu dalších zemí a připraví část lidí o práci.

Experti se obávají, že jeho kroky mohou spustit „domino efekt“, kdy podobná odvetná opatření přijmou i další státy.

„Zavádění obchodních překážek by mohlo spustit obchodní válku, jež by ohrozila hospodářský růst po celém světě,“ uvedl šéf newyorského Fedu William Dudley.

Burzy v Asii i Evropě jsou v červených číslech

Obavy z obchodní války zasáhly asijské burzy, hlavní indexy ztrácely okolo procenta, výraznější ztráty zaznamenali výrobci a vývozci oceli.

V reakci na oznámení se do červených čísel v pátek čtvrtý den po sobě dostaly i hlavní indexy burzy na Wall Street. V pátek klesaly také evropské burzy, burza v Německu ztrácela dvě procenta, podobně jako francouzská burza. V Praze byl propad mírnější, přes půl procenta.

Americký prezident Donald Trump podepíše zavedení cel až příští týden. Tvrdí, že to pomůže oživit domácí ocelářský a hliníkárenský průmysl. Tamním producentům slibuje, že budou mít „ochranu na dlouhou dobu“.

Největším dovozcem ocele do USA v roce 2017 byla Kanada, která se na celkovém importu podílí z 16 procent. Poté následovala Brazílie (13 procent), Jižní Korea (10 procent), Mexiko (9 procent), vyplývá z údajů CNBC.

U hliníku je největším dovozcem do USA Kanada (56 procent), pak Rusko (8 procent) a Spojené arabské emiráty (7 procent).

(pel)