Australané mají smůlu. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (ANO) zaslal australské společnosti European Metals Holdings (EMH) výpověď memoranda o těžbě lithia u Cínovce. Memorandum o porozumění podepsal krátce před sněmovními volbami tehdejší ministr Jiří Havlíček (ČSSD). Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů.

„Zrovna dneska jsem firmě EMH zaslal v podstatě výpověď z toho memoranda, ve formě prohlášení o jeho neplatnosti. Tímto krokem jsem chtěl definitivně ukončit různé dezinterpretace a spekulace, které se objevovaly různě nakonec i v médich,“ uvedl Hüner při sněmovních interpelacích.

Společnost EMH v tuto chvíli pokračuje v průzkumu ložiska a vyhodnocuje efektivitu případné těžby. Nyní je jen na ní, jak se rozhodne dál.

EMH od roku 2010 prostřednictvím své české firmy Geomet provádí v okolí Cínovce průzkum, do kterého podle informací Geometu investovala přes 350 milionů korun. Australský investor chtěl lithium začít těžit v roce 2022. Plánoval dobýt až 37 milionů tun rudy. Firma měla horninu s obsahem lithia zpracovat přímo v Česku. Právě zpracování lithia na takzvaný karbonát je to, co mu reálně dává hodnotu.

Přednostní práva k těžbě má podle českých zákonů ten, kdo prováděl průzkumy a následně splní všechny podmínky horního zákona. Pokud by jí chtěl stát tato práva společnosti EMH upřít, mohl by s ocitnout u arbitrážního soudu – kvůli maření zahraniční investice.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už dříve několikrát řekl, že jeho menšinová vláda chce memorandum zrušit, dokument je podle něj neplatný. Případných soudních sporů a arbitráží se prý neobává.

Podle Babiše by lithium, které se využívá při výrobě baterií, měl těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma.

(pel)