Transparenty při demonstraci na Václavském náměstí.

Demonstrace za svobodu, demokracii a svobodné podnikání se dnes na Václavském náměstí v Praze zúčastnily stovky lidí. V den 70. výročí komunistického převratu přišli lidé vyjádřit svůj nesouhlas s komunistickým režimem nebo protestovat proti stoupající moci levicových stran a Andreje Babiše.

Akci pořádali zástupci občanských iniciativ, podnikatelských sdružení, některých parlamentních i neparlamentních politických stran a Konfederace politických vězňů. Lidé na ni byli svoláni hlavně prostřednictvím sociálních médií.

Dle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka, který celou akci moderoval, bylo cílem demonstrace připomenout si výročí převzetí moci komunisty a upozornit na to, že demokracie a svoboda slova jsou v ohrožení i v současnosti.

Na začátku demonstrace před pódium nastoupili lidé převlečení do uniforem někdejšího pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti a Lidových milicí. Velkoplošné obrazovky nabídly záběry ze zásahu policie proti demonstrantům v roce 1989 nebo úryvky z projevu Miloše Jakeše.

Slova například ujala herečka Barbora Štěpánová, která Andreje Babiše označila za „čistočisté zlo“, se kterým se nespolupracuje. K účastníkům demonstrace promluvila také místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija nebo předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten nechce dopustit, aby se „komunisté plíživě ujali moci jako v roce 1948“.

V dalších projevech zazněly obavy proti zmírnění lustračního zákona nebo prohlášení o zaslání výzvy premiérovi a vládě. Organizátoři v ní chtějí vyzvat k uzákonění všech náhrad za škody v minulosti způsobené komunistickou stranou.