Mongolci se bez úplatku do ČR nedostanou.

Stovky eur platí Mongolové překupníkům, aby si zajistili práci v Česku. Objednat si termín pro podání zaměstnanecké karty je bez úplatku takřka nemožné. Kvůli kupčení se letos konaly již dvě demonstrace. Pomoci má změna v systému získávání víz.

Nařčení z překupnictví v minulosti čelil i objednávkový systém Visapoint. Ministerstvo zahraničí ho nahradilo telefonickými a e-mailovými objednávkami. Jednou týdně má asi 18 uchazečů možnost zapsat se na termín pro podání žádosti o zaměstnaneckou kartu, bez které není možné se dostat na český pracovní trh.

Dle iDnes.cz má ale šanci pouze ten, kdo uplatí překupníka. Ti své klienty hledají především na sociálních sítích. Na Facebooku se sdružují i Mongolové, kteří se proti této praxi bouří a svolávají demonstrace. Zveřejnili zde také petici, ve které stojí: „Překupníci prodávají termín za 800 až 1 000 eur a my, normální občané Mongolska, se nemůžeme k termínu dostat. Žádáme vás, abyste zastavili tento nelegální obchod, a žádáme o zorganizování systému na základě fyzické fronty.“

České ministerstvo zahraničí tuto praktiku odmítá a označuje ji za mýtus. Podle náměstka Martina Smolka platí lidé zprostředkovatelům za to, že jim pomůžou vyplnit formulář se žádostí. Jedná se především o země jako je Mongolsko, Ukrajina či Vietnam, kde je s termíny dlouhodobě problém.

Mongolové mají ale dobré vyhlídky, od května by se situace s pracovními vízy měla zlepšit. Jde o projekt Mongolsko, který schválila česká vláda. Místní firmy si předvyberou pracovníky přímo v Mongolsku.  S pomocí hospodářské komory a svazu průmyslu dá ambasáda vybraným Mongolům přednostně termíny pro podání žádosti o pracovní víza. Celkem by mělo do Česka přijít tisíc Mongolů ročně.