Okamurovu podobu obecného referenda Babiš nepodpoří.

Tomio Okamura neprosadí obecné referendum s možností hlasování o odchodu Česka z EU. Po jednání hnutí ANO se zástupci STAN to potvrdil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. ANO podpoří vrácení současného návrhu o obecném referendu k přepracování.

Šéf poslaneckého klubu hnutí Starostové a nezávislí Jan Farský požádal premiéra v demisi Andreje Babiše, aby ANO pomohlo zarazit ústavní zákon o referendu podle představ SPD Tomia Okamury. Farský uvedl, že mu Babiš slíbil, že Okamurův návrh neprojde a bude vrácen k přepracování.

Faltýnek připomněl, že klub ANO se už dohodl, že nepřekročitelnou podmínkou pro přijetí zákona o obecném referendu je, že se nebude moci týkat mezinárodních dohod a daní.

Návrh ústavního zákona o referendu od SPD má Sněmovna projednávat na schůzi, která začne příští týden v úterý. A pro Okamuru je referendum jednou z podmínek tolerance vlády. SPD usiluje o to, aby mohlo být vypsáno všelidové hlasování o odchodu Česka z Evropské unie.

Starostové a nezávislí se rozhodli s ANO jednat proto, aby zabránili podílu KSČM a SPD na vládě.

STAN se ale s ANO neshodli na tom, že ve vládě nesmí být trestně stíhaná osoba. Hnutí Starostové a nezávislí tak jako další strany na tom trvá. Babiše policie stíhá kvůli podezření na dotační podvod v souvislosti s farmou Čapí hnízdo. ANO trvá na tom, že jediným kandidátem na premiéra je Babiš.

(jaz)