Finanční úřad uzavřel restauraci bez pokladny EET (ilustrační obrázek).

Finanční úřad pro Jihomoravský kraj uzavřel v Brně restauraci bez pokladny pro elektronickou evidenci tržeb (EET). Provozovatelka podniku si pokladnu nepořídila ani po předchozí pokutě. Jde o první restaurační zařízení, které berní správa na jihu Moravy kvůli EET uzavřela.

Restaurace na Dukelské třídě v Brně si navíc ani nepodala žádost o přidělení autentizačních údajů, nemůže tedy zasílat údaje o evidovaných tržbách správci daně a vydávat účtenky podle zákona o evidenci tržeb.

Provozovna bude znovu otevřena, až poplatník prokáže finančnímu úřadu, že si požádal o autentizační údaje a má funkční pokladní zařízení, tedy je schopen plnit povinnosti uložené mu zákonem.

Loni finanční úřad kvůli EET nařídil zavřít například papírnictví ve Slavkově u Brna. V Praze pak ze stejných důvodů berní úřad uzavřel penzión.

Finanční úřad pro Jihomoravský kraj od začátku roku provedl v kraji 1100 kontrol EET. Loni kvůli EET na jižní Moravě uzavřel ještě dvě drogerie spojené s prodejnou knih, které provozoval stejný majitel. Uzavřené byly jen po přechodnou dobu, než si majitel doplnil nutné vybavení.

(jaz)