Byznysové zpravodajství ze dne 19. 2. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Siemens nabídne akcie Healthineersu. Jejich hodnota by měla přesáhnout bilion korun

Německá strojírenská skupina Siemens hodlá nabídnout akcie své zdravotnické divize Healthineers na frankfurtské burze v prvním pololetí letošního roku. Primární veřejná nabídka akcií (IPO), která by firmu měla ohodnotit na 40 miliard eur (přes jeden bilion korun), bude zřejmě největší od privatizace Deutsche Telekom v roce 1996.

Sazka Group upsala dluhopisy za 5 miliard korun. Skupina chystá další rozvoj

Firma Sazka Group miliardářů Karla Komárka a Jiřího Šmejce upsala dluhopisy za pět miliard korun. Cenné papíry s hodnotou tisíc eur a čtyřprocentním ročním úrokem nabízela prostřednictvím společnosti J&T od konce loňského listopadu a investoři je koupili během několika týdnů.

Hyperloop by mohl propojit indická města Bombaj a Puné. Oproti leteckému spojení má trasu zkrátit o polovinu

Společnost Virgin Hyperloop One podepsala dohodu s vládou svazového státu Maháráštra v západní Indii o stavbě vysokorychlostního systému hyperloop mezi městy Puné a nově vznikajícím letištěm v Bombaji. Cesta mezi městy by se mohla zkrátit na 25 minut. Přelet letadlem po stejné trase přitom v současnosti zabere 55 minut.

Ve Švédsku vznikl první světový fond, který investuje do whisky

Lidé už zhodnocují své peníze ve fondech zaměřených na veterány či umění. Nově mohou majetek rozmnožit i mnohem prostším způsobem. Fond ze Stockholmu se zaměřuje na investice do vzácné whisky. Je první svého druhu na světě.

Firmy za loňský rok vyplatily na dividendách rekordních 1,25 bilionu dolarů. Největší nárůst zaznamenala Asie

Společnosti po celém světě vyplatily za loňský rok na dividendách rekordních 1,25 bilionu dolarů (25,5 bilionu korun). Ve srovnání s předchozím rokem to bylo o 7,7 procenta více, což byl nejvyšší růst od roku 2014.

(jaz)