Česká ekonomika nadále roste. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla meziročně o 5,1 procenta. Za celý loňský rok pak vzrostl HDP o 4,5 procenta. Z 19 zemí osmadvacítky, které dosud zveřejnily data, se v posledním čtvrtletí dařilo lépe jen Rumunsku.

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Také posilování ekonomiky za celý rok bylo výrazně vyšší než v roce 2016. Předloni totiž dosáhl celoroční růst HDP pouze 2,5 procenta.

Na posílení tuzemského hospodářství za celý rok i za poslední čtvrtletí se podle statistiků podílela všechna odvětví domácí i zahraniční poptávky.

Ekonomové sice shodně označují loňský růst HDP za silný, zároveň se ale shodují na tom, že letos už Česko podobný výsledek nezopakuje.

Srovnání tuzemského ekonomického růstu se zahraničím ukazuje, že Česko patří v rámci EU k premiantům.

Statistická data ze čtvrté čtvrtletí zatím zveřejnilo 19 z 28 zemí unie, z nichž je na tom se sedmiprocentním meziročním růstem nejlépe Rumunsko. Následuje Česko s 5,1 procenta a Lotyško s Maďarskem s 4,8 procenta. Ze států, které dosud data neoznámily, by se českému tempu růstu mohly podle dat za třetí čtvrtletí přiblížit už jen Irsko, Malta a Slovinsko. Průměr všech zemí EU, které dosud čerstvá dat oznámily, činí 2,6 procenta.

(jaz)