Vláda v demisi schválila přistoupení Česka k evropskému fiskálnímu paktu. Státy EU se ratifikací paktu hlásí k dodržování principů rozpočtové odpovědnosti. Třetí a čtvrtou kapitolu paktu ale vláda Andreje Babiše odmítla. 

„Nepřihlásili jsme se ke hlavám tři a čtyři,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš.

To proto, že Česká republika podle něj euro nechce.

Smlouvu se od roku 2013 v České republice nepodařilo ratifikovat.  Tvrdými odpůrci fiskálního paktu byli bývalý prezident Václav Klaus i expremiér Petr Nečas z ODS. Přistoupit k paktu se pokusila minulá vláda Bohuslava Sobotky, ale návrh se nepodařilo projednat ve Sněmovně, zatímco Senát návrh schválil koncem srpna 2014.

Obsahem paktu je rámec pro rozpočtovou kázeň a koordinaci hospodářských politik členských států Evropské unie, které se smluvní státy zavazují dodržovat. Státy eurozóny a signatáři mimo eurozónu, kteří dobrovolně oznámili úmysl být ustanoveními vázáni, musí zavést do vnitrostátního práva pravidlo vyrovnaných rozpočtů vládního sektoru.

Dále se státy zavazují zavést automatický mechanismus nápravy. Ten by byl spuštěn v případě, že by se stát závažným způsobem odchýlil od vyrovnaného hospodaření.

(jaz)