Automatizované systémy mohou do roku 2035 nahradit až 30 procent lidské pracovní síly. U osob s nízkým vzděláním jde až o 44 procent lidí. Z 29 států zkoumaných globální poradenskou sítí PricewaterhouseCoopers (PwC) je Česko čtvrtou nejohroženější zemí.

V Česku se vysoké riziko automatizace týká 40 procent nynějších pracovních míst, což zemi v žebříčku zkoumané devětadvacítky řadí na čtvrtou pozici.

Nejvíce přitom podle analýzy na trh práce v Česku dopadne druhá vlna automatizace, která se má výrazně projevit s nástupem příštího desetiletí.

Vůbec nejhůře dopadlo Slovensko s vysokým rizikem u 44 procent pracovních míst, následované Slovinskem a Litvou. Na opačném konci spektra a vysokým rizikem u podílu míst mírně nad 20 procenty skončila Jižní Korea, Finsko, Řecko a Rusko.

V konečném důsledku transformace více dopadne na muže. Práci mladých mužů ohrozí automatizace ve 46 procentech případů, zatímco u žen je tento ukazatel o 20 procentních bodů nižší.

Podle odhadu poradenské společnosti McKinsey z konce loňského roku bude muset po celém světě změnit zaměstnání 375 milionů lidí, aby je stroje zcela nevytlačily z pracovní síly. Před automatizací loni varoval i prezident Světové banky Jim Yong Kim, podle kterého se civilizace v tomto ohledu řítí do vážných problémů.

„To, že něco může být automatizováno na papíře, ještě neznamená, že to bude v praxi ekonomicky nebo politicky schůdné,“ poznamenala ve své zprávě PwC.

Skupina ale nevidí v převádění práce na chytré stroje pouze negativa a odhaduje, že automatizace může do roku 2030 přispět k výkonu globální ekonomiky částkou 15 bilionů dolarů (310 bilionů Kč).

(jaz)