Hradní kancléř Vratislav Mynář má blízko k firmám, ke kterým putovaly stovky milionů ze sídla prezidentů v Lánech. Z osmdesáti prověřených zakázek jsou nesrovnalosti hned u dvaceti pěti z nich v celkové hodnotě 440 milionů.

Podle zjištění MF DNES hradní kancléř Vratislav Mynář, který sestavuje rozpočet Lesní správy Lány, navýšil její rozpočet za svého působení ve funkci celkem čtyřikrát.

Kancléř zadal osmdesát zakázek za 530 milionů korun, z toho dvacet pět v hodnotě téměř 440 miliónů korun bylo na základě zkoumání pochybných.

V soupisu jsou například zakázky na právní službu pro právnickou kancelář Jestřáb, Tománek, které ji byly uděleny v letech 2015 a 2016. Za tyto služby bylo vyplaceno kanceláři 4,4 milionu korun. Právě tato kancelář zprostředkovala Mynářovi koupi jeho pražské vily. Navíc přispěla prezidentovi Miloši Zemanovi před volbami na kampaň.

Další příkladem je zakázka pro advokátní firmu Halva & Olejár, tentokrát za 1,8 milionu korun. Právník Michal Halva přitom v minulosti pomáhal Mynářovi se získáním evropské dotace na stavbu jeho penzionu v Osvětimanech.

Propojení se týká i s dodávkou zvěřiny do panství v hodnotě 200 tisíc korun, kterou zajistil Miroslav Schön vlastnící PR agenturu, jež Zemanově kampani darovala inzeráty v tisku za 3,2 milionu korun.

Hned několik zakázek bylo zadáno tak, aby na ně nemohla být vypsána soutěž. Ta se vypisuje od zakázky v minimální hodnotě dvou miliónů korun. Mnoho zakázek tak mohlo být přiděleno konkrétním firmám. Například zmíněná advokátní kancelář Jestřáb, Tománek získala práci za 1 999 999 korun.

„Znamená to, že se chtěli vyhnout tomu, aby se dostali do režimu o zadávání veřejných zakázek, takže nemuseli zadávat výběrové řízení. V tomto případě tedy neexistují žádná striktní, vymahatelná pravidla pro výběr toho, kdo tu zakázku dostane,“ sdělil Mladé Frontě právník z protikorupční organizace Transparency International Petr Leyer.

(jaz)