Vedení pražského magistrátu navrhuje zákaz vjezdu kamionů do metropole. Proti je však ministerstvo dopravy, policie, dopravci i Středočeský kraj. Technickou dokumentaci, která by odepřela přístup do města kamionům nad 12 tun, už schválili radní. Nyní musí opatření projednat a schválit silniční úřad.

Varianta počítá se zákazem vjezdu kamionů na Jižní a Štěrboholskou spojku a také Spořilovskou ulici. Magistrát prosazuje, aby kamiony měly uložen zákaz vjezdu Pražským okruhem a silnicemi, které ho v jihovýchodní části města nahrazují.

O omezení nákladní dopravy uvnitř okruhu mluví náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) od konce roku 2015, nejtvrdší variantu zahrnující Jižní spojku radní schválili loni v červenci.

Proti omezení kamionů se po jeho schválení radou ostře ohradili zejména zástupci nákladních dopravců ze sdružení Česmad. Plán se nelíbí ani představitelům Středočeského kraje, podle kterých povede k zahlcení silnic kolem metropole nákladní dopravou. Zamítavě se vyjádřily i ministerstvo dopravy a dopravní policie.

Plán naopak vítá část obyvatel Spořilova, která si dlouhodobě stěžuje na kamionovou dopravu. V důsledku nedokončeného vnějšího okruhu využívají nákladní dopravci k průjezdu přes Prahu právě Jižní a Štěrboholskou spojku a Spořilovskou ulici, což podle místních i Dolínka vede k neúměrnému zatížení zdraví obyvatel zplodinami.

O přijetí nebo nepřijetí zákazu se rozhodne v řádu měsíců.

(jaz)