Vladimír Kruliš (druhý zleva) se stal novým hradním protokolářem.

Vladimír Kruliš se stal novým šéfem protokolu v Kanceláři prezidenta republiky. Dosud působil jako zástupce ředitele protokolu. Ve funkci nahradil Miroslava Sklenáře, jenž se vrací do čínské CEFC. Informaci sdělil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Sklenář působil jako hradní protokolář od prosince 2016, kdy nahradil Jindřicha Forejta. Jeho funkce byla ale pouze dočasná a v posledních týdnech se očekávalo, že jej nahradí právě šestatřicetiletý Vladimír Kruliš.

Ten má k prezidentovi blízko, v roce 2016 neúspěšně kandidoval za Stranu Práv Občanů (SPO) v krajských volbách ve Zlínském kraji. Ve straně, kterou Zeman zakládal, byl také jako místopředseda. V Hradním protokolárním odboru působí Kruliš od roku 2014. Na starosti měl především Zemanovy cesty do krajů.

Hned několikrát za poslední roky o sobě dal Kruliš vědět v médiích. Nejvýrazněji loni v květnu, kdy jako spolujezdec havaroval při projížďce v policejním sportovním voze. Nehodu tehdy vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Trestný čin ale podle ní spáchán nebyl, jízdu civilisty ve služebním voze měl povolit ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

V roce 2013 také média informovala o Krulišově vztahu s prezidentovou dcerou Kateřinou. Naposledy o sobě dal pak vědět při letošních prezidentských volbách. Údiv vyvolal jeho pobavený výraz ve chvíli, kdy před prezidenta Zemana vyskočila polonahá ukrajinská aktivistka z hnutí Femen.

(jaz)