Česká pošta zdražuje své služby. Ceny porostou u obyčejných dopisů, doporučených psaní i těžších balíků. Stejná cena naopak zůstane u balíků o hmotnosti do dvou kilogramů. Důvodem zdražení má být snaha o zkvalitnění služeb a její dostupnosti.

„Pokud chceme, aby naši zaměstnanci kvalitně odváděli práci, musíme je adekvátně odměnit. Pokud chceme rekonstruovat pobočky, aby se na nich naši klienti cítili lépe, opět jsou potřeba další zdroje pro investice,“ řekl pro iRozhlas mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Cena známky na obyčejný dopis do 50 gramů se od února zvedne o tři koruny na 19 korun, doporučené psaní zdražuje o šest korun na 44 korun.

O tři koruny podražily i obyčejné zásilky s vyšší hmotností. Třeba poslání dopisu do 100 gramů vyjde na 23 korun a půlkilová zásilka na 27 korun. Doporučené psaní o hmotnosti jeden kilogram pak bude stát 60 Kč.

U balíků Do ruky a Na poštu zůstaly stejné ceny v nejnižší kategorii do dvou kilogramů, pro těžší zásilky se sníží počet hmotnostních kategorií. Zatímco do zhruba deseti kilogramů po tomto kroku zásilky mírně zlevnily, balíky o vyšší hmotnosti podražily. O 39 Kč tak zdražil například balík o hmotnosti 20 kg, který nově stojí 247 korun.

Množství posílaných dopisů v posledních letech klesá, přesto v celkovém objemu stále dominují. Ročně jich lidé pošlou stovky milionů. Jen v roce 2016 se ale snížil počet doručených obyčejných psaní o 11 procent.

(jaz)