Pro Evropu jsem poslední šance, tvrdí premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se pasoval do role „zachránce“ Evropy. Lídr ANO se domnívá, že je nejlepší – a možná i poslední – šancí, jak zabránit protievropské radikalizaci. Babiš je zastáncem setrvání ČR v EU a za největšího spojence považuje francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který chce urychlit integraci EU a vytvořit dvourychlostní Unii. 

Babiš to uvedl v rozhovoru pro server Politico. Zdůraznil čelním představitelům EU, že on je pro ně nejlepším českým premiérem. Babiš se označil za nejlepší a pro Evropu pravděpodobně poslední volbu, jak v České republice zmírnit sílící averzi vůči unii.

„V České republice máme pár extremistických stran, které by rády chtěly Czexit,“ uvedl Babiš s odkazem na SPD Tomia Okamury.

„Jsou v parlamentu a získaly jedenáct procent hlasů. Co potřebujeme, je pochopení naší politické situace, protože příště, možná, získá Okamura třicet procent hlasů,“ sdělil premiér v demisi.

Babiš trval na tom, že je proevropský politik, a opakovaně zdůraznil, že euroskepticismus v Česku poroste, pokud Evropská unie nevezme v potaz odpor Prahy k některým jejím krokům, především k migračním kvótám.

Za své nejbližší spojence v Evropě Babiš označil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Odmítl také, že by byl populista, a vyjádřil přesvědčení, že názor na migraci se v EU začíná přibližovat jeho pozici.

Za neefektivní Babiš znovu označil kvóty na přerozdělování migrantů. Evropu podle něj jen rozdělují.

„Je to problém především pro image Evropy v očích našich občanů, a to je škoda, neboť Evropa je samozřejmě skvělý projekt,“ řekl český premiér, podle kterého je ale Unie v současné podobě příliš nakloněná zájmům velkých států a pomalá v rozhodování.

(pel)