V Polsku bude již brzy o nedělích všude zavřeno.

V Polsku budou muset obchoďáky zavřít téměř každou neděli a později o všech nedělích. Zákon o radikálním zákazu prodeje o nedělích podepsal polský prezident Andrzej Duda. Zákon v Sejmu prosadila konzervativní vláda a odbory Solidarity.

Od 1. března budou mít obchody v Polsku povoleno mít otevřeno jen po dvě neděle v měsíci. Od roku 2019 budou moci otevřít jen jednu neděli měsíčně a od roku 2020 už bude nedělní prodej úplně zakázán s výjimkou sedmi nedělí v roce.

Lze očekávat, že zákon zakazující prodej o nedělích podnítí protesty západních obchodních řetězců, jichž se zákon nejvíce dotýká.

Značná část zisků řetězců se totiž vytváří o víkendech, kdy hodně zákazníků vyráží do supermarketů na velké nákupy na celý týden.

Kritici prodeje o víkendech hlásají, že prodavačky musí trávit dlouhé hodiny v práci za mizerný plat. Liberální opozice zase podezírá, že si zákon vynutila od vlády vlivná katolická církev.

Zákon však obsahuje řadu výjimek, zejména v případě malých rodinných obchodů, pekáren, lékáren, kiosků, benzinových stanic, květinářství, hotelových obchodů, veterinárních klinik či uměleckých akcí.

Podle kritiků bude snadné zákaz obcházet.

Experti však varují, že zákaz nedělního prodeje povede k pětiprocentnímu poklesu tržeb obchodů, ke zrušení 36 tisíc pracovních míst a k poklesu příjmů státního rozpočtu o 1,8 miliardy zlotých ročně (asi 11 miliard Kč).

Duda tvrdí, že zákon se zákazem prodeje prospěje rodinnému životu zaměstnanců. Odkázal se na fakt, že podobné zákazy prodeje fungují v řadě dalších evropských zemí, včetně Německa a Rakouska.

V České republice musí mít větší obchody zavřeno zatím „jen“ o 7 státních svátcích v roce. (sfr)