Bojová připravenost německé armády poslední čtyři roky stabilně klesá. Vojenští piloti jsou nuceni trénovat v civilních aeroklubech.

Před třemi lety obletěly svět obrázky německých vojáků, jak musí cvičit s násadami od košťat kvůli nedostatku kulometů. Nedostatky ve výzbroji byly vnímány jako výsledek chronického podinvestování německého rozpočtu na obranu. Nyní je situace se stavem výzbroje německé armády ještě horší než byla.

Nejnovější zpráva parlamentní komise konstatovala, že Bundswehr není schopen nasazení ve větším konfliktu a provádět může pouze menší mise.

Podle zprávy nemělo Německo v říjnu 2017 k dispozici ani jednu ponorku schopnou operačního nasazení. A to v době, kdy se zvyšuje ruská vojenská přítomnost v Baltském moři.

Vojenští piloti jsou nuceni trénovat v civilních aeroklubech, protože letectvo nemá dostatečný počet letadel a vrtulníků.

Celé německé tankové vojsko má pouze 95 tanků Leopard 2 schopných operačního nasazení. Skutečně zanedbatelné číslo, když se odhaduje, že Rusové disponují asi 20 tisíci tanky.

Nezávislá parlamentní komise konstatovala, že bojová připravenost německé armády poslední čtyři roky stabilně klesá.

Současná ministryně obrany Ursula von der Leyen sice podporuje nárůst výdajů na obranu, ale dlouhé roky minimálního financování si už vybraly svou daň. Zvýšení rozpočtu pohltí náklady na opravy zastarávajícího vybavení a na nákup moderních vojenských technologií nezbude dost peněz.

V roce 2011 se Němci rozhodli snížit počty klasické armádní výstroje a soustředit se na vyzbrojení malých jednotek schopných nasazení v nesymetrických konfliktech (jako je Afghánistán).

O čtyři roky později ale němečtí generálové ve světle ruských operací na Ukrajině rozhodli o návratu ke klasické výzbroji, jako jsou tanky a letadla. Jenže po čtyřech letech už byla značná část původní výzbroje prodána nebo sešrotována…

Německo navíc prochází přeměnou z klasické odvedenecké armády na profesionální. Odvody byly zrušeny už před 7 lety, ale Bundeswehr stále není schopen přilákat dostatečný počet dobrovolníků aby dosáhl plánovaného stavu.

Problém je v tom, že léta spoléhání se na americkou vojenskou sílu, která zajistí obranu Evropy, jsou zřejmě pryč…

V březnu minulého roku prezident Trump veřejně obvinil Německo, že dluží USA obrovskou sumu peněz, protože bojeschopnost NATO na evropské pevnině zajišťuje především americký kontingent, když Bundeswehr neplní svůj díl.

Němci obratem Trumpovu kritiku odmítli s tím, že do nákladů na obranu by se měla počítat i rozvojová pomoc a pak by na tom německé výdaje nebyly až tak špatně. Současný tristní stav německé armády ale ukazuje, že účetní triky nezajistí bojeschopné jednotky, připravené splnit svou roli v rámci kolektivní obrany NATO. (mar)