Miloš Zeman byl opět zvolen prezidentem České republiky.

Miloš Zeman byl ve druhém kole opětovně zvolen do funkce prezidenta ČR. Dostal o zhruba 150 tisíc hlasů více, než Jiří Drahoš. Zeman zvítězil v deseti krajích, Drahoš jen ve čtyřech včetně Prahy. Zemanovi už k výhře pogratuloval i prezident Putin.

Drahoš už před 16. hodinou uznal volební porážku. Ještě před sečtením všech hlasů popřál Zemanovi hodně sil do dalšího volebního období.

Miloš Zeman vedl od začátku sčítání hlasů. A přestože se výsledek v procentech po pár desetinách snižoval od téměř 60 na 52, ale na zvrat to nestačilo.

„Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme,“ řekl Drahoš svým příznivcům.

Drahoš oznámil, že neodchází z veřejného života.

„Jsem přesvědčen, že naše energie nezmizí a zůstane tady. Neodcházím z veřejného života, zůstávám,“ podotkl.

Nemoudrá sázka

Jeden k kandidátů, kteří neuspěli v 1. kole voleb, Michal Horáček (skončil 3.), v rozhovoru pro Novinky zpochybnil celou kandidaturu Jiřího Drahoše.

„Proto zřejmě nebyla moudrá sázka na člověka, jehož programem byl jen klid, smíření a sjednocení. Je zjevné, že vlastně taková objednávka není. Tady je objednávka na silného lídra,“ prohlásil Horáček po skončení 2. kola na adresu kandidatury Jiřího Drahoše.

Méně arogantní Zeman 

Zeman ve svém povolebním projevu mj. slíbil, že v dalším volebním období bude méně arogantní, než dosud. Nastínil také, že v dalším volebním období bude podporovat přímou volbu primátorů a starostů.

„Na shledanou za pět let,“ rozloučil se Zeman ve svém povolebním vystoupení.

Vysoká účast

Zájem o druhé kolo voleb byl vyšší než v prvním kole a také vyšší než před pěti lety, kdy Miloš Zeman porazil Karla Schwarzenberga. Volební účast dosáhla 66,6 procent.

„Zajisté to přežijeme, jako dosud vše. Leč náprava škod, ke kterým dojde, nebude ani snadný, ani rychlý proces. Počítejme s tím a zachovejme si naději a sebedůvěru sami v sebe,“ komentoval Zemanovu výhru Miroslav Kalousek.

Zemanovi už blahopřál Putin

Ruský prezident Vladimir Putin pogratuloval Miloši Zemanovi k opětovnému zvolení prezidentem České republiky. Podle Putina volby potvrdily autoritu Zemana jako politika, který prosazuje české zájmy.

Ruský prezident v telegramu zdůraznil svou připravenost pokračovat v konstruktivní spolupráci v bilaterálních i mezinárodních otázkách.

„Vedoucí představitel ruského státu zdůraznil, že výsledky voleb potvrdily vysokou autoritu Zemana jako zkušeného a zodpovědného politika, který prosazuje zájmy a touhy českého národa,“ uvedl Kreml.

Putin také ocenil „principiální“ postoj Miloše Zemana ve prospěch rozvoje přátelských rusko-českých vztahů a vzájemně prospěšné spolupráce.

Ruský prezident popřál Zemanovi „zdraví a nové úspěchy“ v činnosti pro stát. (sfr)


Konečný výsledek 2. kola voleb prezidenta České republiky

Miloš Zeman: 51,36 %  (2,853 mil. hlasů)

Jiří Drahoš: 48,63 % (2,701 mil. hlasů)