Německý deník Tagesspiegel označil Zemana za hulváta a egomaniaka, jehož cílem je moc. Bartoška oficiálně nominoval Drahoše.

Hulvát kontra liberál. Tak vidí média ve Francii a v Německu kandidáty druhého kola volby prezidenta v ČR, Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Podle francouzských médií obhajuje Zeman svůj mandát populistickými tématy. Drahoš prý představuje liberální a proevropské hodnoty.

Francouzská tisková agentura AFP označila Zemana za politika nepřátelského k migrantům, jejichž přítomnost v České republice prezident bere jako teroristickou hrozbu a jejichž směřování do Evropy má za organizovanou invazi.

Drahoše popisuje jako proevropského vědce, který varuje před strachem, hysterií a netolerancí.

Rozhlasová stanice Radio France internationale označila za populistu jak vítěze parlamentních voleb Andreje Babiše, tak „proruského“ Zemana.

Rádio vznáší otázku, zda prezidentské volby vyústí v proevropské směřování s Drahošem, nebo v euroskeptické se Zemanem.

Německý deník Tagesspiegel o Zemanovi píše jako o hulvátovi a nelítostném egomaniakovi, jehož cílem je moc. Server magazínu Der Spiegel připomněl některé Zemanovy kontroverzní výroky na adresu novinářů, abstinentů nebo muslimů.

„Když chce český prezident Miloš Zeman vtipkovat, je to často mimo – pak působí, jako by se už neovládal. Ale mnohé z toho, co tento třiasedmdesátiletý politik říká, je vědomá hra se záští nebo záměrná provokace“.

Tagesspiegel napsal, že Zeman nápadně často vyhledává Putinovu blízkost, „což je pozoruhodné, protože přílišná blízkost k Moskvě má v Česku stále příchuť kolaborace. Ale Zemanovi to neškodí“.

Jiřího Drahoše německá média charakterizují jako klidného, někdy až nudného, ale přesto přesvědčivého kandidáta, který je do značné míry Zemanovým protipólem. Odmítá podle nich populismus, záleží mu na faktech a vystupuje jasně proevropsky.

„Drahoš nenechává nikoho na pochybách, že Česko patří k Evropě, k EU a k NATO. Neustálé návštěvy v Moskvě nebo Pekingu by se s ním – na rozdíl od Zemana – nekonaly,“ je přesvědčen deník Sächsische Zeitung.

Svobodní brojí proti Zemanovi

Před volbou Miloše Zemana varovalo Republikové předsednictvo Svobodných. To provedlo  „inventuru postojů a chování současného prezidenta“.

Prezident Zeman podle Svobodných ve funkci neobstál z následujících důvodů: 

  • Miloš Zeman otevřeně několikrát lhal. V kauze Ferdinand Peroutka prohrál i soud. Jeho „nekampaň“ je navíc převážně založena na velmi zkresleném obvinění, že Drahoš je vítač ilegálních migrantů. V drsnější verzi pak prý podporuje islamizaci země. Pokud takto vyhraje, ukáže ostatním, že lhát a hrubě manipulovat je správně. Nechceme, aby další kandidáti tuto taktiku zkoušeli také.
  • Pro Svobodné představuje funkce prezidenta nejenom výkon ústavních pravomocí, z nichž za nejzásadnější považujeme obranu státu, osoba prezidenta by měla být také do značné míry morální autoritou. S politováním musíme konstatovat, že způsob výkonu funkce Milošem Zemanem se s tímto pojetím dostával vícekrát do rozporu.
  • K morální autoritě nevyhnutelně patří slušnost a důstojnost. Miloš Zeman mnohokrát prokázal pravý opak. S oblibou vystupuje vulgárně a používá hrubé výrazy s cílem šokovat. Ze svých chyb a neřestí se snaží dělat ctnost. Zcela zbytečně tím znevažuje úřad hlavy státu i sebe samotného. Není vzorem vhodným k následování, ani osobou, která by nás měla reprezentovat.
  • Naše země se za funkční období prezidenta Zemana přiblížila totalitním režimům, kde o vládě, zákonech a životě nás občanů rozhodují nikoli svobodné volby, ale vlastní zájem prominentů nastoleného režimu. V okolí prezidenta se za posledních pět let vyrojilo několik velice kontroverzních osob. Tito lidé se pohybují dokonce v samotném týmu obklopujícím prezidenta republiky a jsou jeho tzv. pravou rukou. Tento stav je nepřípustný.
  • Moci v právním státě mají být vždy v rovnováze. Prezident Zeman (stejně jako premiér Babiš) zkouší, co vše si ve své pozici může dovolit, a tím posouvá hranice. Připomeňme, že jmenoval vládu lidí, kteří neprošli volbami, a tuto vládu nechal bez důvěry půl roku vládnout. Malými krůčky tak dochází k vychylování rovnováhy ve prospěch výkonné moci. Za to nese zodpovědnost současný prezident, současný premiér i přímá volba prezidenta. Chceme prezidenta, který ctí rovnováhu moci i ústavní zvyklosti.

„V nadcházejícím druhém kole neexistuje pro Svobodné ideální volba, existuje však možnost volit s nadějí, že se nepřijatelný stav změním,“ uvedli členové Republikového předsednictva Svobodných Tomáš Pajonk, Jiří Payne, Alois Sečkár, Radim Smetka a Jiří Zapletal.

Bartoška nominoval Drahoše

Herec Jiří Bartoška připomněl, že v prosinci 1989 nominoval Václava Havla na prezidenta republiky a přeplněné Václavské náměstí přijalo jeho návrh bouřlivým jásotem.

„Dovolte mi, abych po 29 letech nominoval na prezidenta České republiky pana profesora Drahoše. Máme možnost volby, tak jí využijme,“ prohlásil Bartoška. (sfr)