Hlava státu prokázala v debatě na TV Prima zásadní neznalost evropského práva a jeho vztahu k tuzemské legislativě.

Finalisté prezidentské volby Miloš Zeman a Jiří Drahoš se poprvé utkali tváří v tvář v debatě na TV Prima. Prezident Zeman, který se v debatě stylizoval do role „staršího školitele“ svého soupeře, prokázal vážnou neznalost vztahu tuzemského a evropského práva. Zeman uvedl, že české ústavní zákony jsou nadřazeny evropským směrnicím. Pravda je však přesně opačná. „Zákony“ EU jsou nadřazeny těm domácím.   

Zeman v debatě nepravdivě argumentoval k tématu legálního držení zbraní. Česká republika dlouhodobě kritizuje evropskou směrnici, která má zpřísnit podmínky pro legální držitele zbraní. Poslanci proto chtěli prosadit ústavní novelu, která by směrnici upravovala, ale Senátem neprošla.

„Ústavní zákon byl zapotřebí jen proto, že to byla jediná cesta, jak obejít onu směrnici Evropské unie, neboť ústavní zákon je nadřazený této směrnici,” prohlásil Zeman.

Pravda je však přesně opačná. Ústavní zákony České republiky nemají přednost před evropskou směrnicí. Evropské směrnice mají přednost před veškerou národní legislativou. Ústavní zákon tedy nijak neřeší problematiku evropské směrnice.

Zemana za jeho zkreslený výrok kritizoval i český europoslanec Pavel Svoboda. Zemanovo tvrzení, že by ústavní zákon zajistil Čechům možnost vlastnit zbraň i v případě, že by Evropská unie toto právo chtěla omezit směrnicí, označil Svoboda za nesmysl.

Zdůraznil, že platí pravý opak – český ústavní zákon je naopak podřízen směrnici EU. Doložil to citacemi rozsudků Soudního dvora EU i českého Ústavního soudu.

„Unijních povinností nás nemůže zbavit ani žaloba podaná Českem“, podotkl Svoboda.

„Prezident Zeman v debatě na Primě potvrdil svoji pověst barona Prášila“, uvedl dále.

„Potvrzuje se tedy známá skutečnost, že většina prezidentových výroků není pravdivých. Ale to jeho příznivcům nevadí, hlavně když mluví pomalu, hlubokým hlasem a přesvědčivě, ostatní je lhostejné,“ vyjádřil se Svoboda. (sfr)