Maloobchodní tržby v USA vzrostly v prosinci meziměsíčně o 0,4 % a o 5,4 % meziročně.

Američtí spotřebitelé během vánočních nákupů řádně provětrali své peněženky. Maloobchodní tržby vzrostly v prosinci meziměsíčně o 0,4 % a o 5,4 % meziročně, což je velmi dobré číslo i ve srovnání s loňským slušným meziročním růstem o 3,8 procenta.

Údaje zveřejnila National Association of Manufactures.

Pokud se z čísel maloobchodu za rok 2017 odečte prodej nových aut, dosahuje růst tržeb obchodníků úrovně 6,3 %, což je nejlepší roční výsledek za posledních pět let.

Američtí spotřebitelé část svých nákupů financovali rostoucím zadlužením. Celkové spotřebitelské půjčky vzrostly meziročně ke konci roku o 5,3 %. Silný růst spotřebitelských úvěrů (především přes kreditní karty) ukazuje, že američtí spotřebitelé jsou více ochotní se zadlužovat s výhledem na budoucí růst mezd.

Zdravá čísla přišla i ze statistiky amerického průmyslu. Americký průmyslový sektor vytvořil v listopadu 355 tisíc nových pracovních míst, což je číslo blízké desetiletému maximu. Pokud se od nově otevřených pracovních míst odečtou ta zrušená a odchody do důchodů, americký průmysl získal měsíčně 28 tisíc nových zaměstnanců.

Prosincová statistika také ukázala, že pokles cen energií o 1,2 % v prosinci udržel celkovou inflaci na 0,1 % meziměsíčně. Za celý rok 2017 tak jádrová inflace spotřebitelských cen dosáhla jen 1,8 %.

I tak se očekává, že inflace dál mírně poroste a Federální rezervní systém přistoupí v letošním roce k několika krokům zvyšování úrokových sazeb. (mar)