Evropská komise žaluje Česko spolu s Polskem a Maďarskem kvůli neplnění migračních kvót u unijního soudu.

Brusel zažaloval Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání povinných migračních kvót. České republice tak hrozí, že zaplatí buď tučnou jednorázovou pokutu nebo opakované penále do chvíle, než splní své povinnosti. Podle odborníků ministerstva vnitra by se základní pokuta vyšplhala asi na 270 milionů korun.

„Evropská komise podala žaloby před Soudním dvorem EU proti České republice (C-719/17), Polsku (C-715/17) a Maďarsku (C-718/17) kvůli porušení předpisů práva EU o relokaci žadatelů o azyl,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí soudu Balázs Lehóczki.

Evropská komise tento krok oznámila už během prosince 2017. Místopředseda Komise Frans Timmermans dal tehdy zemím „ultimátum“ – buď změní přístup a ukáží snahu program plnit nebo situace bude řešena soudně.

Soud může rozhodnout o vysoké pokutě nebo opakovaném penále do chvíle, než trojice zemí své povinnosti splní. Předchozí ministr vnitra Milan Chovanec už dříve uvedl, že podle expertů z jeho úřadu Česku hrozí základní pokuta zhruba 270 milionů korun.

Kvóty na přerozdělení migrantů byly ministry vnitra EU přijaty přede dvěma lety. Za cíl si kladly jednorázově přerozdělit část migrantů z přetížené Itálie a Řecka.

Proti přerozdělení byly Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Česko dodnes kvóty nenaplnilo, a proto s ním Evropská komise před časem zahájila správní řízení, stejně jako s Polskem a Maďarskem.

Slovensko a Maďarsko rozhodnutí o přerozdělování napadly u unijního soudu, avšak neuspěly.

Program, na kterém se státy přes odpor ČR a dalších států shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září 2017. Předpokládal přesun až 160 tisíc lidí, ostatní státy si ale dosud převzaly jen 32 tisíc osob.  Česko přijalo 12 z celkové kvóty 2691 lidí, Polsko a Maďarsko nepřevzalo ani jednoho migranta, Slováci 16 lidí.

Svobodní: Soud s ČR je nemístným vyhrožováním

Podle Svobodných vyhrožování soudem, pokutami nebo odebíráním dotací patří k osvědčeným taktikám zastrašování a ukazuje na to, jací jsou představitelé EU ve skutečnosti totalitáři a pokrytci.

„Přerozdělování lidí proti jejich vůli připomíná obchod s lidmi a na něm se Česká republika nesmí podílet,“ řekl předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Násilné přerozdělování migrantů je podle Svobodných překročením pravomocí EU, protože takovou pravomoc jí nedává ani Lisabonská smlouva. Strana proto vyzvala premiéra a prezidenta České republiky, aby v Evropské radě přednesli tento postoj a zásadní nesouhlas s touto politikou.

„Česká vláda by neměla ustupovat ani před případným rozhodnutím unijního soudu, ale měla by bránit naši samostatnou imigrační politiku,“ dodal.

(pel)